abonneren

Synology DS1513+

Steeds meer mogelijkheden, steeds krachtiger. Dat lijkt het devies te zijn voor de fabrikanten van nas-apparaten. De hedendaagse nas zou je kunnen classificeren als een halve (of een hele) bedrijfsserver. Dat geldt zeker voor de nieuwe Synology DS1513+.

Een nas met ruimte voor maximaal vijf schijven, eventueel aangevuld met speciale externe behuizingen geschikt voor het adresseren van maximaal 15 schijven. Vandaar de naam dus: DS1513+, het laatste deel van de naam geeft het jaartal aan. Dit model is voorzien van de gebruiksvriendelijke DSM 4.2 firmware, met veel mogelijkheden voor thuis en op de zaak. Van downloadtools tot crm- en cms-systemen als Joomla en Wordpress.

Het belangrijkste verschil met zijn voorganger, de DS1512+, vind je aan de achterkant. Beide modellen zijn voorzien van een Intel Atom D2700-processor, alleen biedt het nieuwe model nu 2 in plaats van 1 GB werkgeheugen. Was het vorige model nog voorzien van twee gigabit-netwerkaansluitingen, dit nieuwe model heeft er maar liefst vier. Dat lijkt zeker voor thuis een beetje overkill.

Wel zorgt dat voor veel flexibiliteit bij de inzet van deze nas. In een zakelijke omgeving kan je hem zo eenvoudig koppelen op verschillende netwerksegmenten en/of gebruikmaken van link-aggregatie, waarbij de bandbreedte van meerdere kabels wordt gebruikt. Maar ook voor de geavanceerde thuisgebruiker biedt het interessante mogelijkheden: je kunt op die manier een speciale onbelemmerde route inrichten voor bijvoorbeeld je htpc-omgeving, door die de nas te laten benaderen via een eigen switch en ip-adres. Ga je alle disks tegelijk benaderen, dan merk je dat de schrijfsnelheid snel inzakt, met vier verbindingen tegelijk naar 20 tot 30 MByte/s per verbinding, de leessnelheid blijft goed met zo’n 80 MByte/s per poort.

Zeker als je ook gebruikmaakt van de flexibiliteit die de DS1513+ biedt bij het inrichten van de ingebouwde harde schijven, kan je zo profiteren van zeer goede prestaties. Je kunt ervoor kiezen om alle schijven tegelijk in één volume te gebruiken. Vijf schijven in RAID 5, waarbij één schijf kan uitvallen, of RAID 6, waarbij twee disks het leven kunnen laten, ligt voor de hand. Synology Hybrid RAID is nóg makkelijker, want dan kiest het systeem zelf de veiligste oplossing, afhankelijk van het aantal schijven en de gewenste instelling. Maar wat je ook kunt doen is meerdere volumes maken: bijvoorbeeld een disk speciaal voor je video’s, een andere voor het downloaden en dan nog drie disks in RAID 5 voor de écht belangrijke data.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: