abonneren

Stora

Wie over veel foto’s, muziek en films beschikt, wil deze doorgaans centraal opslaan, zodat ze overal in huis te benaderen zijn. Teven is het vaak leuk en prettig dat deze extern te delen zijn met vrienden en familie. Helaas zijn geschikte apparaten – we hebben het over nas’en – vaak complex om te configureren.
Immers: het moet wel veilig zijn de internetpoort open te stellen. Netgear heeft een oplossing gevonden: de Stora.

De Stora is een ‘instap-nas’ die bedoeld is voor gebruikers die simpelweg backups willen maken van belangrijke media en hun systeem. Netgear levert voor het maken van systeembackups eigen software mee, maar het is ook mogelijk gebruik te maken van Windows backup. U kunt geautomatiseerd backups laten maken, of ervoor kiezen zelf de touwtjes in handen te nemen.

Snel en online


Natuurlijk is de Stora niet uniek met deze eigenschappen. Wat de Stora echter wél onderscheidt van de grijze massa, is de snelheid en de online applicatie, MyStora. Laten we beginnen met de snelheid. De Stora haalde met gemak 30 MB/s in ons gigabit-netwerk. Dat is vrij uniek voor een nas van €199. Het gros komt met moeite boven de 10 MB/s uit.
Dan nu de online applicatie. Wie de Stora voor het eerst gebruikt, krijgt de mogelijkheid zich aan te melden bij www.mystora.com. Nu klinkt dit lastiger dan het is. Tijdens de installatie krijgt u namelijk simpelweg een schempje waarop u de naam van uw nas, uw login-naam en een wachtwoord invult. Dat is alles. Vervolgens kunt u inloggen op het portaal om vervolgens desgewenst meerdere accounts aan te maken.
Nu is een online portaal niet uniek. Linksys heeft ook een dergelijk systeem. Echter, wij hebben behoorlijk wat moeilijkheden met het Linksys-systeem gehad. We kregen wel verbinding en inzicht in onze bestanden, maar hebben nooit echt muziek en films kunnen afspelen in de browser.
De online-applicatie van Netgear werkt feilloos. Films spelen prima, foto’s laden vlot en muziek streamt vlekkeloos. Uiteraard zijn de prestaties afhankelijk van de internetsnelheid. We raden een upload van minimaal 1Gb/s aan.
Overigens is het ook mogelijk de applicatie op mobiele telefoons als de iPhone te gebruiken. De website schakelt automatisch over naar een mobiele variant.

Albums


De Stora draait primair op het aanmaken van Albums. Wie namelijk bestanden wil delen met familie en vrienden, of de rest van het internet, dient albums aan te maken met de gewenste media. Vervolgens kan de Stora een mail sturen naar iedereen voor wie de gedeelde media relevant is.
Wederom klinkt het lastiger dan het is. Het gaat echt met een paar kliks; de Stora leidt de gebruiker er gewoon doorheen. Eerst selecteert u de bestanden. Dan kiest u voor album aanmaken, waarna er een venster verschijnt waarin u de naam van het album aangeeft, met eventueel commentaar en een leuk achtergrondje. In datzelfde venster kunt u ervoor kiezen het album te delen. Onder het kopje: Album delen, kunt u kiezen met wie u het wilt delen: familie, vrienden, iedereen of mediaplayers. Een mooie functie is dat er ook een tijdslimiet aangegeven kan worden en dat downloads tegengegaan kunnen worden.

Meer ontsluiten


Met €199 is de Stora – inclusief één 1TB-schijf – erg goedkoop. En dat is terug te zien in de mogelijkheden. Wilt u FTP-toegang? Dat kan, maar meerdere accounts aanmaken voor FTP gaat niet. Wilt u remote access tot de Stora om instellingen te veranderen? Dat kan, maar dan moet u wel het premium-abbonement afsluiten voor $19,99 per jaar. Het is natuurlijk begrijpelijk dat Netgear de mogelijkheden van de Stora beperkt, aangezien het anders gaat botsen met ReadyNas, maar het is wel een beetje jammer. We hadden graag gezien dat er één admin-account was die alles van afstand kan regelen.

Schoonheidsfoutjes


De Stora is een fantastisch apparaat met groot gebruiksgemak. Echter, er kunnen nog dingen beter. Zo is het nog niet mogelijk een hoofdmap met vele submappen te delen als één album. Wie bijvoorbeeld in één keer al zijn mp3’s wil delen, moet talloze albums aanmaken. Dat is natuurlijk niet handig. Tevens is het nog niet mogelijk een complete map in één keer te downloaden. Jammer, maar volgens Netgear wordt daar nog aan gewerkt. De volgende firmware moet het mogelijk zijn. Net als het afspelen van flac-bestanden. Zijn deze schoonheidsfoutjes opgelost, dan kunnen we niets anders concluderen dan dat Netgear een erg interessant en gebruiksvriendelijk product in zijn nas-line-up heeft.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Erg goede netwerkprestaties
  • Erg gebruiksvriendelijk
  • Goedkoop
  • Geen hele mappen in één keer delen
  • Geen hele mappen in één keer downloaden
  • Abonnement voor premium diensten
De Stora is gebruiksvriendelijk, snel en goedkoop. Echter, er zijn verbeterpunten in de vorm van het delen van mappen en het downloaden van meerdere bestanden in één keer. Netgear werkt daaraan en belooft verbetering. Wij kijken ernaar uit! Want als ze deze schoonheidsfoutjes wegpoetsen, is dit een super-nas!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Laatste reactie