abonneren

Shuttle OmniNAS KD20

Het merk Shuttle is bekend van de compacte, maar vaak behoorlijk krachtige mini-pc’s. Sinds kort is het merk een nieuwe weg ingeslagen met de introductie van zijn eerste nas: de OmniNAS KD20.

De eerste indruk is al direct erg goed. De OmniNAS KD20 is gevat in een bijzonder stevig kastje. Geen goedkoop plastic, maar grotendeels van metaal en voorzien van twee metalen lades voor de harde schijven die achter een deurtje verscholen gaan. Praktisch is hij ook met een usb3.0-aansluiting en een sd-geheugenkaartlezer aan de voorkant. Achterop heeft de OmniNAS KD20 twee ‘gewone’ usb-aansluitingen en de gigabit-netwerkpoort. Schijven worden niet meegeleverd, die moet je zelf nog even monteren.

Ook in de interface van de OmniNAS KD20 krijg je een zeer prettig onthaal. Gebruiksvriendelijk en duidelijk, de nieuwste firmware op het moment van schrijven zorgt zelfs voor een Nederlandstalige interface. De functionaliteit is op het eerste oog prima. Opvallend is echter dat Shuttle de ondersteuning voor ftp heeft weggelaten. Nog opmerkelijker is dat het downloaden via bittorrent en het delen van mediabestanden als mediaserver (dlna) niet gelijktijdig kan gebeuren. Je moet tussen deze twee functies schakelen. Volgens Shuttle is deze keuze gemaakt om ervoor te zorgen dat de eenvoudige 750 MHz PLX ARM-gebaseerde nas-processor het allemaal bij kan benen, maar wij vinden het voornamelijk onhandig. 

Shuttle biedt ook simpele, maar doeltreffende apps aan voor iPhone, iPad en Android, zodat het apparaat ook op je mobiele apparaten bruikbaar is. De prestaties zijn prima: een gemiddelde leessnelheid van 72,4 MB/s en een schrijfsnelheid van 44 MB/s zijn uitstekend voor een instap-nas.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: Shuttle

Nieuws headlines

Laatste reactie