Seagate IronWolf review: 14 TB NAS HDD getest

De IronWolf-schijven van Seagate zijn speciaal ontworpen voor 24/7-gebruik in een nas of server. Allerlei maatregelen verminderen het aantal trillingen en zouden de levensduur moeten verhogen. De beschikbare capaciteit varieert tussen 1 en 16 TB. Wij testten de versie van 14 TB. Lees ons oordeel in deze Seagate IronWolf review.

Seagate Ironwolf NAS-HDD 14 TB

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Stil
  • Geavanceerde gezondheidsbewaking
  • Goede prestaties
  • Minpunten
  • IHM nog niet universeel ondersteund
  • Prijzig

Seagates IronWolf-schijven zijn bedoeld om vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week te werken in servers en nas’en. Het dubbelzijdig balanceren (‘dual-plane balancing’) van de interne gemagnetiseerde platen of ‘platters’, en rotationele antivibratiesensoren (‘RV’) op de asrotor verminderen het aantal trillingen en zouden volgens Seagate de levensduur van de harde schijf moeten verhogen. Verder bevat de IronWolf-firmware speciale programmeercode die fouten sneller herstelt en zorgt voor een zo laag mogelijk energieverbruik. Seagate vat al die technologieën samen met de marketingterm ‘AgileArray’.

De Seagate IronWolf NAS HDD-serie bestaat uit harde schijven met een capaciteit van 1 tot 16 TB. De lagere capaciteiten (tot 3 TB) hebben een omwentelsnelheid van 5.900 toeren per minuut en hebben geen RV-sensor; dat is door de lagere omwentelsnelheid ook niet nodig. Bij de hogere versie draaien de gemagnetiseerde platen rond met een snelheid van 7.200 toeren per minuut en is de RV-sensor wel aanwezig.

De gewone IronWolf NAS-schijven worden geleverd met drie jaar garantie. Daarnaast zijn er Pro-varianten met een langere garantieduur van vijf jaar en langere opgegeven levensduur: 300 TB dataverwerking per jaar en 1,2 miljoen uren MTBF (mean time between failures of zoiets als storingsvrije periode) tegenover 180 TB/jaar en 1 miljoen uren MTBF voor de gewone varianten.

Aan de top van het assortiment en speciaal voor enterprisetoepassingen is er nog de Seagate Exos-serie met een opgegeven levensduur van 550 TB/jaar en MTBF van 2,5 miljoen uren. Deze duurdere variant is intern gevuld met heliumgas voor een stabielere werking en nog langere levensduur.

Staat monitoren

In de aankooprijs van de IronWolf-schijven is twee jaar Seagate Rescue Data Recovery inbegrepen, een gegevenshersteldienst voor als er toch onverhoopt iets mis zou gaan. Voor deze gratis Rescue-garantie moet je de harde schijf wel eerst bij Seagate online registreren. Deze dienst is bovendien alleen gratis beschikbaar voor de modellen vanaf 4 TB. Hij is tegen betaling verkrijgbaar bij de andere varianten of als je een langere dataherstelgarantie dan twee jaar wenst.

De gewone varianten zijn bedoeld voor nas-behuizingen tot acht harde schijven, terwijl de Pro-varianten gegarandeerd zijn om ook goed te werken in kasten met maximaal 24 harde schijven. Bij de Exos-versies is er geen maximaal opgegeven aantal schijven dat je tegelijk in één behuizing mag gebruiken. Wij testten een Seagate IronWolf 14 TB (ST14000VN0008). Hiervan bestaat ook een Pro-versie van (ST14000NE0008) die dertig euro duurder is. Deze schijf heeft volgens Seagate een maximale stabiele overdrachtssnelheid van 256 MB/s.

De IronWolf-schijven ondersteunen net zoals alle moderne harde schijven S.M.A.R.T. ofwel Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology. Dit bewakingssysteem helpt toekomstige storingen te voorspellen. Daarnaast hebben ze ook IronWolf Health Management of IHM aan boord. Dit is een verbeterde versie van S.M.A.R.T. die bedrijfseigen is voor Seagate en momenteel alleen ondersteund wordt door de eigen Seagate-hulpprogramma’s en door de nas-besturingssystemen van Asustor, QNAP, Synology en Thecus.

IHM controleert meer dan tweehonderd parameters in verband met de gezondheid van de schijf (temperatuur, schokken, trillingen, haperende verbindingen, signaalintegriteit) en waarschuwt je preventief wanneer mogelijke problemen optreden. Via logboeken volg je gezondheidstrends over langere periodes op en controleer je de gezondheid van de harde schijf.

Als IHM te veel fouten opmerkt, zal het behalve een waarschuwing uitsturen ook automatisch een volledige S.M.A.R.T.-scan starten. De IHM-software houdt verder de werkbelasting van de harde schijf in de gaten. De automatische controle start pas als de IronWolf-schijf minstens twaalf uur ononderbroken ingeschakeld is.

Prestaties en conclusie

We testten de Seagate IronWolf 14 TB met verschillende parameters in een Synology DS718+ nas. In onze standaardtest met de Intel NAS Performance Test (naspt), die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van ruim 36 GB testdata, noteren we een gemiddelde gewogen algemene werksnelheid tussen de 70 en 279 MB/s, al naargelang de specifiek gebruikte benchmark en gekozen raid-configuratie.

In de Parkdale-benchmark zien we sequentiële schrijf- en leessnelheden rond de 107 MB/s en random schrijf- en leessnelheden rond de 13 MB/s. Dat zijn goede prestaties voor een harde schijf. De IronWolf doet zijn werk fluisterstil. Zeker in rustmodus hoor je hem nauwelijks, maar ook tijdens het gebruik blijft hij zeer stil.

Concluderend: de Seagate IronWolf 14 TB harde schijf presteert goed, werkt fluisterstil, heeft een hoge betrouwbaarheid en is relatief betaalbaar. IronWolf Health Management zorgt voor welkome extra bewaking van de goede werking en levensduur, maar wordt helaas nog niet door alle besturingssystemen ondersteund. Hou daar bij aanschaf zeker rekening mee.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Opslag

Tags: nas, seagate, opslag, backup, hdd