abonneren

Seagate GoFlex Satellite

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De Seagate GoFlex Satellite is een mobiele draadloze harde schijf waarmee je films en muziek kunt streamen naar tablets en smartphones. Dit is een interessant idee, maar is het idee zowel hardwarematig als op gebied van software goed uitgewerkt? De GoFlex Satellite is een vrij kleine, mobiele, draadloze harde schijf. En zwaar is het kleine kastje al helemaal niet.

Je kunt hem makkelijk in je tas doen, zonder dat deze onnodig veel zwaarder wordt. De enige knop die we vinden op de Satellite is de aan- en uitknop. Op de schijf zijn verder twee lampjes zichtbaar: een voor de accustatus en een voor het wifi-signaal. We vinden ook nog aansluitingen voor de usb 3.0-verbinding en voor de oplader.

Behalve de schijf zelf, vinden we een aantal andere benodigdheden in de doos. Namelijk een usb-lader en een lader voor het stopcontact met twee verschillende pluggen voor zowel West Europese als Amerikaanse stopcontacten. Bovendien zit er ook nog een autolader bij.

Software
De software voor de GoFlex kun je downloaden op de website van Seagate en is slechts 18 MB. Helaas stelt het programma niks voor. Je zou met behulp van de software al je mediabestanden van je pc of mac die geschikt zijn voor Android/iPad automatisch kunnen overzetten. Dit werkt echter niet goed. Zo worden films die het juiste formaat hebben soms gewoonweg overgeslagen. Wij besloten dus om het op de eenvoudige manier te doen: drag & drop. Dat kan de Satellite namelijk ook.

De volgende stap is het gereedmaken van de tablet of smartphone. Je hoeft simpelweg naar de App Store (iOS) of de Market (Android) te gaan en de 'GoFlex Media'-app te downloaden / installeren. Overige apparaten kunnen verbinding met de Satellite maken met behulp van de internetbrowser.

De app stelt net zoals de software weinig voor, maar is wel noodzakelijk voor een stabiele verbinding met de GoFlex. Het is een erg simpel programma'tje waarmee je door de bestanden van de Satellite kunt browsen.

Lange lijsten
Maar ook hier kleven weer nadelen aan, o.a. het ontbreken van de mogelijkheid om playlists te maken en bovendien is de mappenstructuur onoverzichtelijk: alle film- en muziekbestanden worden namelijk als een lange lijst getoond. En aangezien de schijf 500 GB groot is, kan die lijst behoorlijk lang worden. Zeker met muziek.

Het meest storende is toch wel dat er een knop 'opties' is die noodzakelijk is om bestanden te selecteren. Waarom deze is toegevoegd, blijft voor ons een raadsel. Het lijkt ons logischer dat je direct kunt selecteren wat je wilt afspelen en/of downloaden.

Prestaties
Wanneer de GoFlex is aangesloten op de pc of mac, kun je beginnen met het vullen van de schijf. We hadden liever 1TB gezien, maar ook op 500GB kun je genoeg films, muziek en bestanden kwijt. Hier willen we je er wel op wijzen dat je zelf de bestanden moet omzetten tot het juiste bestandstype voor de tablet of smartphone.

De Satellite werkt vrij snel. Mede door de 3.0 usb-aansluiting. Maar ook via de draadloze verbinding is de overdracht met 3,3 MB/s prima. Kortom: Zo stuurden we een film van ongeveer 700 mb binnen 4 minuten naar de verbonden smartphone.

Het is helaas niet mogelijk om verbinding met het internet te houden zodra je verbindt met de Satellite. Opzich niet zo heel erg, maar het moet wel mogelijk zijn. Puntje voor de volgende keer dus. Bovendien: als je een film kijkt, hoef je niet op internet rond te struinen. Het is echter wel irritant dat het schakelen tussen de GoFlex en de internet-gateway niet automatisch gebeurt. Dit betekent dat je de hele tijd tussen de wifi-instellingen aan het switchen bent. Behoorlijk vervelend dus.

Matige accu
Nog een opvallend puntje is dat de accuduur erg teleur stelt. En dat bij een draagbaar apparaat! Wanneer we een video continu streamen naar een smartphone, gaat de accu slechts 4 uur en 20 minuten mee. Dat is eigenlijk gewoon te kort. In stand-by gaat de accu iets langer mee, maar ook hier vinden we 25 uur behoorlijk krap. Vooral gezien de oplaadtijd van 3 uur aan de stroomkabel of tot 9 uur aan de usb.
 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Video en audio streamen
  • Klein en licht
  • Korte accuduur
  • Software is niet goed
  • Geen internetverbinding wanneer je met de Satellite verbonden bent
Een draadloze harde schijf waarmee je ook direct video en audio kunt streamen naar smartphones en tablets. Dat klinkt goed! Helaas laat de uitvoering nog te veel wensen over. De software is gewoon niet goed. De accuduur is te kort en het is niet mogelijk om een internetverbinding te behouden terwijl we verbonden zijn met de Satellite. Daarnaast vinden we 189 euro voor 'slechts' 500 GB behoorlijk prijzig. Kortom een erg goed idee, maar niet goed uitgewerkt. Erg jammer!

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: