Samsung SSD 830 256GB

Samsung is een gigantische partij in de hardwaremarkt. Het maakt eigenlijk wel elk component wat met pc's te maken heeft. Schermen, geheugen, camera's, processoren, ga zo maar door. Als je zoveel kennis hebt, moet een ssd toch een fluitje van een cent zijn?

Zoals het Samsung betaamt, hebben ze het net wat anders aangepakt dan de rest van de markt. Werken nagenoeg alle merken met óf een chip van Marvell, óf een chip van Sandforce, Samsung gebruikt zijn eigen controller.

Deze controller heeft drie kernen die elk kunnen lezen of schrijven. Daardoor kan je als gebruiker prima een paar zaken tegelijk doen, zonder dat er vervelende vertraging ontstaat. Een 256MB cache-chip helpt op dat gebied ook een aardig handje. Toch bijzonder dat een jaartje of twee geleden 64MB al behoorlijk was. Nu zien we steeds vaker 256MB in het hoge midden en topsegment.
 

Flash

Aangezien de gehele ssd in huis is ontwikkeld, zien we uitsluitend onderdelen van Samsung in de behuizing. De controller is Samsung, de cache is Samsung en de flash-chips zijn Samsung. In de 256GB-versie die we hier testen, zitten 32GB nand-flash chips die op 20nm transistors zijn gebaseerd. Iets kleiner dan de 25nm die we steeds vaker zien.

 

Geen compressie

Bijzonder aan de aanpak van Samsung is dat ze hebben gekozen voor een controller die geen compressie toepast. De reden is dat deze technologie weliswaar werkt, maar dat de prestaties erg afhankelijk zijn van het soort bestanden. Een word-bestand pakt prima in, maar een jpeg niet. Net als de meeste videobestanden. We zien dat ook wel terug in benchmarks van Sandforce-gebaseerde ssd's. Deze zijn erg snel als de data in te pakken zijn, maar zakken wat in bij niet-comprimeerbare data. Marvell heeft daar minder last van (denk aan de Crucial M4, Intel-ssd's en bijvoorbeeld Plextor).

Samsung ondersteunt het bekende rijtje van TRIM, garbage collection en wear-leveling technieken om de snelheid op peil te houden en de levensduur te verlengen. Samsung legt uit bij de introductie van de ssd dat het ervoor heeft gekozen om zeer agressief garbage-collection toe te passen. In plaats van alleen op de achtergrond te werken, zou het ook tussendoor opruimen, zodat de ssd altijd op topniveau werkt.

 

Software

Laten we beginnen met te vermelden dat Samsung een volledige versie van Norton Ghost meelevert. Petje af: dat zien we lang niet altijd. Met Ghost is een schijf zeer gemakkelijk over te zetten, waardoor een herinstallatie van het besturingssysteem en programma's niet nodig is. Daarbij levert het een 2,5" naar 3,5"-bracket mee en een sata naar usb-kabeltje, zodat de ssd aan de usb-poort te koppelen is. Handig.

We hebben vaker optimalisatiepakketten gezien voor ssd's. OCZ heeft bijvoorbeeld een tweak-tooltje. Dat kan handig zijn, aangezien niet iedere gebruiker al werkt met Windows 7 dat al geoptimaliseerd is voor ssd's. Windows XP is nog steeds populair, maar kan eigenlijk niet goed omgaan met ssd's. Vandaar dat Samsung een tool meelevert dat automatisch - nou ja: je moet het starten en op een knop klikken - windows optimaliseert. Bijvoorbeeld door defragmentatie uit te zetten voor de ssd. Bij Windows 7 doet het nog iets meer. Daar zet het onder meer prefetching uit en schakelt het ook indexering uit.

 

Prestaties

Omdat Samsung geen compressie gebruikt, verwachten we niet dat de SSD 830 beter gaat scoren dan een Sandforce-ssd als de benchmark gebruik maakt van comprimeerbare data. En dat is deels ook het geval, maar de Samsung weert zich zeer kranig. Zo scoort de ssd bijzonder goed in ATTO met kleine blokgroottes. Daar komt het eigenlijk gewoon mee met de top.

In de 4KB-test van ATTO zet de Samsung al tegen de 190 MB/s neer bij leesacties. De Patriot Wildfire haalt daar in onze test 111 MB/s. Dat is een fors verschil. Gaan we 4KB blokken schrijven, dan zien we 160 MB/s, wat niet slecht is, maar ook niet super snel. Daar zijn behoorlijk wat ssd's al sneller. Bijvoorbeeld de Crucial M4 die over de 170 MB/s haalt (Marvell controller), of een Adata S511 die zelfs meer dan 220 MB/s schrijft (Sandforce).

Sowieso is de Samsung niet de snelste met schrijven. We merken dat de Samsung ook een 'cap' heeft op 400 MB/s (dat zegt de doos ook). We halen ietsje hoger: 405 ongeveer, maar hier zijn snellere ssd's te vinden. Een Adata S511 haalt met gemak 520 MB/s.

Als we met niet comprimeerbare data gaan werken in AS SSD, dan zien we dat de Samsung bijzonder goed presteert ten opzichte van de Sandforce-ssd's. De Patriot Wildfire bijvoorbeeld weet bij het sequentieel lezen nog voor te blijven met 508 MB/s ten opzichte van de 463 MB/s dat de Samsung haalt. Echter: bij het schrijven gaat de Samsung de Patriot voorbij: 392 MB/s ten opzichte van 240 MB/s. Dat is bijna twee keer zo snel!

 

PCMark

PCMark is een emulatietest van wat er in een realistisch scenario gebeurt met een schijf. Het geeft dan ook een realistische blik op een ssd. Hier weet de Samsung zich prima te weren. We zien een PCMark 7 strorage score van iets meer dan 5200 punten. In PCMark Vantage scoort de SSD 830 256 GB 58.786 punten, wat uitstekend is. Ter vergelijk: een Wildfire haalt ook iets meer dan 5200 punten in PCMark 7 en 59.869 punten in PCMark Vantage.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Zeer compleet pakket

  • Snel met niet comprimeerbare data

  • Schrijfsnelheid mag hoger

Samsung zet een prima product in de markt met de 830-serie. Het concept van een compressieloze opzet, werkt prima. Echter: in synthetische benchmarks die comprimeerbare data gebruiken, schitteren de Sandforce-ssd's. In de échte wereld komt de Samsung met gemak mee en weet het soms zelfs te verpletteren, zoals in AS SSD. PCMark laat zien dat het allemaal heel dicht bij elkaar ligt. Houd in het achterhoofd dat Samsung een prima pakket levert met goede software en alle benodigde kabels. Dat is iets wat we lang niet altijd zien.

 

Capaciteit (GB)256Schijfformaat2.5 inchInterfaceSATA-3Cachegeheugen (KB)262144Read seek time (ms)0.1BijzonderhedenNorton Ghost meegeleverd, bracket, sata naar usb-kabel en tweak-software.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten