Samsung 840 Pro

Net toen we dachten dat solid state drives niet veel sneller kunnen, komt Samsung op de proppen met de 840 Pro.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • snelste ssd van het moment
  • goede ssd-software meegeleverd
  • vijf jaar garantie
  • Minpunten
  • mager resultaat fileservertest

De prijzen van solid state drives zitten al een tijd in een vrije val en de voordelen van de technologie zijn legio. Omdat de prestaties van ssd’s elkaar meestal nauwelijks ontlopen, was ons advies om de grootste ssd voor de laagst mogelijke prijs per gigabyte te zoeken. Met de komst van de Samsung 840 Pro moeten we dat advies herzien: dit is met voorsprong de snelste ssd van het moment en zelfs de vraagprijs valt mee.

We sluiten de 840 Pro via een sata600-aansluiting aan op onze Core i7-testmachine en voeren onze vaste set van benchmarks uit. In de belangrijkste test, PCMark 7, tekent de 840 Pro meteen de hoogste score ooit op: 5533. Indrukwekkend, maar daar blijft het niet bij. Ook op I/O-meter zien we waarden die onze verwachtingen ver overtreffen, met vooral topscores bij willekeurige lees- en schrijfoperaties bij een 4K-grootte (37 respectievelijk 35 MB/s). Dat is precies waar Windows zo snel van wordt. Het enige testonderdeel dat tegenvalt zijn de prestaties bij een fileserverpatroon.

De verklaring voor de hoge cijfers ligt ongetwijfeld in het feit dat Samsung de volledige ssd-keten in handen heeft. Het produceert zelf het flashgeheugen, de controllerchip en de firmware en houdt zo ieder kwaliteits- en snelheidsaspect van de ssd onder controle. Wel even opletten: de 128 GB-versie van de 840 Pro zou wat minder snel moeten zijn dan de 256 GB-versie die wij hier testen.
Tot slot: niets dan lof voor de Samsung Magician-software, die nu ook informatie biedt over het flashgeheugen. Zo biedt de waarde voor Total Bytes Written (TBW) een extra indicatie voor de resterende levensduur van de drive.

Geschreven door: Bart Stoffels op

Category: Review, Opslag

Tags: solid state drives, SSD