abonneren

Review: SSD kaart MX100 van Crucial

Hoeveel goedkoper kunnen ssd’s worden? Bij Crucial is de rek er in ieder geval nog niet uit. De nieuwe MX100 is extreem goedkoop en presteert prima. Een combinatie die we maar al te graag zien.
Score
80
  • Pluspunten
  • 512GB vind aansluiting bij de subtop
  • Sneller dan andere budget ssd’s
  • Extreem scherp geprijsd
  • Minpunten

None

MX100 is gewoon prima voor wie z’n pc of laptop wil upgraden naar een ssd of een ssd zoekt voor een nieuw systeem. De Crucial MX100 is op dit moment een goede keuze voor iedereen die niet veel geld kwijt wil zijn en goede prestaties verwacht.

Goedkoopte aanbieder

De nieuwe Crucial MX100 ssd’s die Crucial kort geleden introduceerde kostten – de 256 GB en 512 GB varianten althans – gemiddeld zo’n 37 eurocent per gigabyte. En wie online bij de goedkoopste aanbieder zoekt, vindt ze zelfs al voor 32 eurocent per GB, ofwel € 176 voor een 512 GB variant. Dat zijn prijzen waarvan je nog geen jaar geleden alleen nog droomde. En er is op het moment van schrijven ook geen enkele andere ssd die in de buurt komt van deze prijzen.

Lees ook: 'Prijzen SSD's gaan hard dalen door prijzenoorlog'

Dochtermerk

De reden waarom Crucial een nieuw prijsoffensief begint, komt doordat het een dochtermerk is van chipfabrikant Micron. Daardoor kan men altijd als eerste profiteren van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van flashgeheugen. Zo ook deze keer: Micron produceert sinds kort flashchips met 16nm transistors en de Crucial MX100 ssd’s zijn de eerste die van deze nieuwe generatie gebruik maken. Ter vergelijk: de laatste generatie Micron-chips waren gebaseerd op 20nm transistors en de concurrentie (Toshiba, Samsung en Sandisk) zitten op 19nm. En zoals altijd geldt: met kleinere transistors kun je dezelfde capaciteit op een kleiner chipoppervlak bieden. En dat vertaalt zich in lagere prijzen.

Vergelijkingen

Dat goedkoop ook geen duurkoop is blijkt ook: de MX100 ssd’s lijken qua opbouw immers als twee druppels water op de luxere Crucial M550 reeks: zelfde Marvell-controller, zelfde PCB, vergelijkbare firmware. Kijken we naar de prestaties, dan is er ook maar een zeer klein verschil tussen een MX100 512 GB en een M550 512 GB. De Crucial MX100 draait mee in de sub-top: niet zo snel als een OCZ Vector 150 of Samsung 840 Pro, maar het scheelt niet veel.  Wel opvallend is dat de 256 GB-variant een klein beetje langzamer is dan de 512 GB-versie. Dat komt doordat de gebruikte chips  128 Gigabit per die zijn, waar vroeger 64 Gigabit gebruikelijk was. Bij 256 GB kunnen zodoende minder chips parallel worden aangestuurd dan gebruikelijk. De prestaties van de MX100 256 GB mogen we als “gemiddeld” bestempelen. Maar dat is nog altijd duidelijk beter dan andere budget ssd’s als bijvoorbeeld de Samsung 840 Evo, de Kingston V300 of de Sandisk Ultra Plus. De prestaties van die ssd’s kun je teruglezen in onze grote ssd-test in nummer 5 van PCM.

Voor meer informatie: www.crucial.com

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Opslag

Tags:

Laatste reactie