abonneren

Review: Samsung's nieuwe 850 EVO ssd's

Samsung ontwikkelde een snelle flashgeheugenchip met méér opslagruimte op een kleiner oppervlak. De nieuwe SSD 850 EVO-serie brengt deze efficiëntere opslagtechniek voor het eerst binnen het bereik van de gewone consument. Maar hoe goed zijn deze nieuwe solid-state disks echt?

Samsung introduceerde het zelf ontwikkelde 3D V-NAND MLC flashgeheugen medio vorig jaar in zijn 850 PRO serie 2,5-inch ssd’s, bedoeld voor bedrijven. De ingenieurs van het bedrijf slaagden erin om 32 flashgeheugenlagen op elkaar te stapelen in een minuscule chip. Volgens Samsung zijn deze twee keer zo betrouwbaar als de platte 2D flashgeheugenchips van de concurrentie. Met de SSD 850 EVO serie brengt Samsung deze nieuwe technologie nu ook binnen het bereik van iedereen. De SSD 850 EVO bestaat in capaciteiten van 120, 250, 500 en 1TB. Belangrijkste voordelen van ssd’s zijn snellere opstarttijd, betere prestaties en lager energieverbruik. Nadelen zijn hogere prijzen en beperkte capaciteit. Traditionele 2,5-inch harde schijven halen ondertussen 2TB en 4TB zit eraan te komen. Bij ssd’s is de capaciteit momenteel beperkt tot zo’n 1TB.

Uitwisselbaar
De SSD 850 PRO heeft een sata 3 poort en kun je dus probleemloos verwisselen met je bestaande harde schijf om zo je systeem te versnellen. Desktops hebben vaak nog 3,5-inch sleuven voor “harde” schijven. Wil je daarin een ssd kwijt, heb je een tussenzetstukje (“3,5-inch “bracket”) nodig. Bij laptops zijn niet de lengte en de breedte, maar de dikte van het schijfje van belang. Standaard is er bijvoorbeeld 9,5mm hoogte beschikbaar voor een schijfje van 2,5 inch, maar sommige laptops hebben maar 7mm hoogte. Je moet dan een ssd kiezen met de juiste dikte, of, indien de ssd dunner is dan de uitsparing, een extra tussenzetstukje kopen. Dat soort zaken zit trouwen standaard in de zogenaamde “upgradekits”. De 850 EVO is 6,8 mm dik en past dus zondermeer in een 7mm uitsparing.

Datamigratie
Samsung levert Data Migration software mee, dat gebaseerd is op WinClon 5.0 back-upsoftware. Met deze software kun je snel de inhoud van jouw bestaande hdd overzetten op de nieuwe ssd. Als jouw harddisk groter is dan de vervangende ssd, kun je kiezen voor de ‘custom cloning’-optie inschakelen en ongewenste bestanden uitsluiten, zodat alles toch volledig op de nieuwe ssd past. Daarnaast levert Samsung nog Magician-software mee, waarmee je je ssd kunt optimaliseren voor maximale prestaties, maximale capaciteit of maximale levensduur.

Conclusie
De Samsung SSD 850 EVO blijkt in onze ‘real world’-benchmarks vrijwel even snel als de PRO serie, één van de snelste ssd’s van het moment. De 1 TB-versie is overigens nog een fractie sneller dan de kleinere uitvoeringen. Wat is dan behalve de prijs het verschil met de PRO serie? Vooral de opgegeven levensduur: die ligt bij de PRO twee keer hoger. Maar in de praktijk gaan beide types jarenlang mee. Samsung geeft niet voor niets vijf jaar garantie.

Prijzen:

120 GB € 94
256 GB € 137
512 GB € 236
1 TB  € 429

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: SSD, 850 evo

Laatste reactie