abonneren

Review: Plextor M6 Pro 512GB

De Plextor M6 Pro is een van de snelste solid state drives op de markt. De lees- én schrijfsnelheden benaderen de limiet van de sata 3-aansluiting en met vijf jaar garantie laat de fabrikant zien dat ze vertrouwen hebben in de levensduur.

Snelste SSD Plextor M6

Met een theoretische leessnelheid van 550MB per seconde en een schrijfsnelheid van maximaal 490MB per seconde doet de Plextor M6 Pro volop mee in de race om de snelste ssd van het moment. Tijdens onze testen kwam de M6 heel netjes in de buurt van de beloofde snelheden – overhead snoept altijd wat MB’s weg – maar het topmodel van Plextor moet het alsnog afleggen tegen de momenteel almachtige Samsung 850 Evo.

Lees ook: Plextor introduceert SSD met versnellende software

Het is een verschil dat je vooral in de benchmarks tegenkomt. In de praktijk zul je het waarschijnlijk niet merken als we stiekem een 850 Evo of Pro verwisselen met de M6 Pro. Het verschil in de laadtijden van applicaties en bewerkingen die afhankelijk zijn van het opslagmedium, zoals het maken van een back-up, blijft gering bij de duurdere ssd’s.

Volledige capiciteit geheugencontrollers

Toen ssd’s net nieuw waren, waren de geheugencontrollers in de schijven nog van dubieuze kwaliteit en lag slijtage op de loer. Fabrikanten doen tegenwoordig hun uiterste best om de angst weg te nemen dat je waardevolle data van de een op de andere dag verdwijnt. Plextor beroept zich op een indrukwekkend klinkende test, waarin vierhonderd M6 Pro-schijven tegelijkertijd 1008 uur – wij vinden dat ook een opvallend specifiek getal – foutloos op volledige capaciteit moesten draaien om te slagen. Als dat je niet overtuigt, is er altijd nog de vijf jaar garantie.

Plextor M6 Pro vs. SSD 850 Evo

Hoewel de Plextor M6 Pro op zich een uitstekende ssd is, in vergelijking met de Samsung 850 Evo delft hij het onderspit. Die vijf jaar garantie heeft de 850 Evo bijvoorbeeld ook. Nog belangrijker: op snelheid én prijs heeft Samsung zijn zaakjes net iets beter op orde. Plextor bundelt de M6 Pro met gratis software om harde schijven te klonen, maar ook doet Plextor niets dat de concurrentie ook al doet. De enige uitvoering waar de M6 Pro het mee wint op prijs, de schijf met een capaciteit van 128GB, behaalt een nadrukkelijk langzamere schrijfsnelheid. In een markt die in toenemende mate verzadigd raakt, is dat een dodelijke combinatie.

Conclusie

De M6 Pro is het beste wat Plextor te bieden heeft en de fabrikant mag trots zijn op het resultaat. Het probleem is dat Samsung op elk punt een fractie beter presteert. Inderdaad, het is een fotofinish, maar als je op zoek bent naar de beste ssd, neem je geen genoegen met de tweede plaats. En dat maakt de hogere prijs van de M6 moeilijk te verdedigen.

Pluspunten

Razendsnel

Vijf jaar garantie

Minpunten

Iets langzamer dan de topmodellen van Samsung en Sandisk

Duurder dan de concurrentie

Prijs: €299,99

Voor meer informatie: www.plextor-digital.com

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: Review, Plextor, Opslag, plextor m6 pro, ssd kaart, 512 gb, solid state drives