abonneren

Review: OCZ Vector 240GB

Met de Vector 150 heeft OCZ een nieuwe versie uitgebracht van haar high-end ssd-serie. De Vector 150 mag zich op basis van onze testresultaten de snelste SATA600-ssd bij intensief gebruik noemen.
Score
100
  • Pluspunten
  • Zeer snelle datadoorvoer
  • Meer opslagcapaciteit door over-provisioning
  • Minpunten
  • Prijs per GB aan de hoge kant

None

Ten opzichte van de vorige generatie Vector ssd’s is vooral de prijs-per-gigabyte flink verbeterd. De prestaties blijven van topniveau: voor de meest veeleisende gebruikers is een OCZ Vector 150 een uitmuntende keuze.

De laatste maanden van 2013 waren hectisch voor OCZ. Al langer was duidelijk dat de ssd-fabrikant financieel in zwaar weer verkeerde en eind november viel het doek en moest OCZ faillissement aanvragen. Meteen was echter duidelijk dat de Japanse elektronicareus Toshiba geïnteresseerd was in een overname. De Japanners houden klaarblijkelijk van snel schakelen, want begin december was de overname in kannen en kruiken. Toshiba is één van de grootste fabrikanten van flashchips, terwijl OCZ juist eigen controllers en firmware ontwikkelt en een goed marketing- en verkoopapparaat voor ssd’s heeft. Gecombineerd hebben beide bedrijven in potentie alles in huis om een geduchte concurrent voor marktleider Samsung te worden.

Lees ook: 'Prijzen SSD's gaan hard dalen door prijzenoorlog'

Terug naar de techniek

De nieuwe Vector 150 ssd’s maken gebruik van dezelfde Barefoot 3-controller die ook bij de eerste generatie ssd’s aanwezig was. Nieuw is echter dat OCZ gebruik maakt van de nieuwste generatie 19nm Toshiba flashchips. Dat heeft direct een voordeel qua kostprijs. Dat het 19nm flash iets langzamer is dan de eerder gebruikte 25nm chips, wordt ruimschoots gecompenseerd door extra over-provisioning. De Vector 150 is er zodoende in 120, 240 en 480 GB in plaats van de reguliere groottes van 128, 256 en 512 GB. De prestaties zijn vergelijkbaar met de bestaande Vectors: soms ietsje minder, maar meestal juist ietsje beter.

Testresultaten

Kijken we naar de testresultaten, dan draait de Vector 150 eigenlijk in alle benchmarks mee in de top. De snelste is OCZ op het eerste gezicht overigens niet: de Samsung 840 Pro zet in de meeste benchmarks de recordscores neer. Dat verandert echter wanneer we kijken naar de prestaties bij intensief. Wanneer je een ssd minuten achter elkaar belast zonder pauzes, zakken de prestaties altijd flink in naar een zogenaamde steady state niveau. En juist die steady state-prestaties zijn bij de Vector veel hoger dan bij welke andere door ons geteste SATA600 ssd dan ook. In twee continutests die we draaien – een 4K random write test en een database workload simulatie – blijkt OCZ uiteindelijk 60% respectievelijk 35% sneller te zijn dan de Samsung 840 Pro.

Vergelijking

De prijs per GB van het door ons geteste 240GB model bedraagt 88 cent, ietsje meer dan de 83 cent van de Samsung 840 Pro. Voor normaal consumentengebruik – waarbij de SSD zelden tot nooit lange tijd vol continu belast wordt – blijft Samsung sneller en voordeliger. Maar voor de meest veeleisende gebruikers is de OCZ Vector 150 de snelste ssd die je kunt krijgen. Daarnaast geeft OCZ vijf jaar garantie op de ssd en is data-migratiesoftware gebundeld bij de disk.

Voor meer informatie: www.ocz.com

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Opslag

Tags: Vector, Ocz, vector ocz 240gb, vector ssd review , ssd vector review , ssd test , vector 150, ssd vector 150, ssd kopen , ssd review