abonneren

Review: LaCie Little Big Disk Thunderbolt 2

1199 euro is veel geld voor een externe harde schijf en zeker voor een met een opslagcapaciteit van slechts 1 TB. Toch is de LaCie Little Big Disk Thunderbolt 2 dit bedrag zeker waard.
Score
80
  • Pluspunten
  • Extreem snel
  • Stevige behuizing
  • Minpunten
  • Slechts 1 TB
  • Hoge prijs

None

De Little Big Disk Thunderbolt 2 is geen alledaagse externe harde schijf. Dat wordt al direct duidelijk als je hem hier op deze pagina bekijkt. Het stevige aluminiumkastje heeft aan de voorkant een kenmerkende blauwe LED, die duidelijk aangeeft of hij voor je aan de slag is. Was zijn voorganger nog zilverkleurig, deze kleur past het beste bij zijn compagnon: de Apple Mac Pro. Want voor die supersnelle computer is hij eigenlijk bedoeld.

Lees ook: 5 tips tegen ransomware

Thunderbolt 2

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de Little Big Disk Thunderbolt 2 via Thunderbolt aangesloten op een computer. Hij is geschikt voor de nieuwste versie van deze standaard die het PCI-Express- en DisplayPort-signaal combineert. Hierdoor kun je naast randapparatuur zoals deze schijf, ook bijvoorbeeld een monitor aansluiten op een Thunderbolt-aansluiting. Thunderbolt 2 heeft dezelfde aansluitingen als de eerste versie, maar biedt de mogelijkheid om door de twee datakanalen te combineren een doorvoersnelheid te halen van maximaal 2 GB/s; bij de eerste versie was 1 GB/s de theoretische max. Achterop de Little Big Disk zitten twee Thunderbolt 2-aansluitingen. Andere apparaten kun je doorlussen, of je kunt er een monitor op aansluiten. In het geval van Thunderbolt 2 kan dat zelfs een 4K-scherm zijn.

Gumstick

Hoewel de behuizing van de Little Big Disk je zou kunnen laten denken dat er twee harde schijven zijn ingebouwd, is dat niet het geval. Het binnenwerk bevat de nieuwste en snelste ssd’s uit de fabriek van Samsung: twee Samsung XP941 ssd’s met ieder een capaciteit van 512 GB. Ze zijn uitgevoerd als zogenoemde ‘gumsticks’, langwerpige modules met een M.2-aansluiting. De modules hebben geen sata maar PCI-Express en worden dus niet belemmerd door die schijftechnologie.

Razendsnel

Dat resulteert dus ook in waanzinnige snelheden: wanneer we één schijf meten, dan zien we al een leessnelheid van 1300 MB/s. De schrijfsnelheid blijft dan een beetje achter met zo’n 580 MB/s. Combineren we de twee in een RAID 0-configuratie, dan wordt de schrijfsnelheid net geen 1200 MB/s en komt de leessnelheid op 1350 MB/s. Enorm snel dus, ideaal voor wie met zware 4K/Ultra HD-videobestanden werkt of uitbreiding zoekt voor de vaste schijf van een Mac. 

Toekomstbeeld

De LaCie Little Big Disk Thunderbolt 2 is enorm snel en het is interessant om te zien wat voor snelheden kunnen worden gehaald met behulp van moderne techniek. Centraal staan de extreem snelle XP941 PCI-Express ssd’s van Samsung, die zich hier van hun beste kant laten zien. Interessant voor wie nú razendsnelle opslag nodig heeft voor zijn Mac (Pro) óf een mooi voorproefje voor wat straks gemeengoed wordt als het om ssd-techniek gaat. 

Voor meer informatie: www.lacie.nl

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Opslag

Tags: Externe Harde Schijf, externe harde schijf lacie 1tb, lacie externe harde schijf, lacie harde schijf , lacie thunderbolt ssd, externe harde schijf lacie , lacie thunderbolt 2, lacie little big disk thunderbolt, Lacie, lacie little big disk , lacie little disk , lacie little big disk thunderbolt 2

Nieuws headlines

Laatste reactie