abonneren

Replica

Mac-gebruikers bezigen niet zelden een superieure air tegenover hun bevriende Windows-gebruikers, maar er is één punt waarop dit ook echt gerechtvaardigd is: backups.
Met Leopard's Time Machine heeft Apple de saaie, vervelende taak van het maken van backups zodanig geautomatiseerd dat u het één keer inschakelt en er daarna nooit meer naar om hoeft te kijken.

Windows Vista biedt in de Home-editie niet eens een backup-applicatie en hoewel Windows 7 dit rechtzet is de applicatie nog steeds niet in de 21e eeuw aanbeland. Dus denkt Seagate met zijn Replica-applicatie dit gat te kunnen vullen. De doos belooft 'Connect, Click, Back up, Relax' en hoewel Time Machine nergens genoemd wordt is duidelijk dat dit Apple-model voorbeeld heeft gestaan voor de Replica.

De Replica zelf is een externe harde schijf die u in een vrije usb-poort steekt. Er zijn twee modellen; beiden zijn niet veel meer dan een 5400 rpm 2,5-inch drive in een plastic behuizing, maar ze dienen duidelijk twee verschillende doelen. Het Single PC-model heeft een capaciteit van 250 GB en is overduidelijk bedoeld voor een gebruiker met één computer. De Multi PC heeft een capaciteit van 500 GB, een standaard waarmee de drive vertikaal geplaatst kan worden en de drive is bedoeld voor gebruik met meerdere pc's, al kan dit gelijktijdig.

Het installeren stelt inderdaad weinig voor: plug de drive in de usb-poort en doorloop de stappen van het automatisch opgestarte installatieprogramma. Dat was het. Een blauwe led op de Replica pulseert om aan te geven dat de drive ingeplugd is, een Replica-icoontje in de system tray geeft aan wanneer een backup gemaakt wordt. U hoeft niet aan te geven welke bestanden opgeslagen moeten worden en ook niet wanneer dit moet plaatsvinden, alles gaat automatisch. Deze 'black box'-aanpak werkt erg goed voor mensen die zich normaal gesproken laten afschrikken door alle instellingen die er bij backups komen kijken. Toch zorgt het voor een aantal problemen.

De eerste backup van de Replica kan wel even duren (ongeveer een uur voor 16 GB aan gegevens). Gelukkig merken we weinig van verminderde prestaties tijdens dit proces. De 'snapshots' die de Replica-software naderhand maakt zijn veel sneller klaar; het lijkt er dus op dat Seagate gebruik maakt van een rsync-achtige tool om alleen de wijzigingen naderhand op te slaan.

Seagate maakt een reservekopie van de hele C:-partitie; het is niet mogelijk om bepaalde mappen uit te sluiten van het backupproces. Wilt u niet dat bepaalde bestanden ruimte innemen op de Replica-schijf, dan zult u ze dus naar een andere schijf moeten verplaatsen. Het is sowieso niet te vermijden dat er ruimte verloren gaat aan nutteloze bestanden, want de Replica slaat ook tijdelijke bestanden en caches op.

Het is mogelijk om extra partities aan de backup toe te voegen, maar ook hier geldt dat het alleen mogelijk is de hele partitie op te slaan -- niet een deel ervan. Ook is het niet mogelijk een backup handmatig uit t evoeren en hoewel we moeten toegeven dat de Replica snel doorheeft dat er bestanden veranderen, duurt het altijd enkele minuten voor de bestanden op de Replica opgeslagen zijn.

Zoals het een simpele oplossing betaamt is het terugzetten van de bestanden een fluitje van een cent. Er zijn drie verschillende mogelijkheden om dit te doen: zweef met uw muis boven een bestand in Windows Explorer en u krijgt te zien hoeveel opgeslagen versies er van dit bestand zijn, samen met de datum en tijd van de meest recente backup. Een rechterklik op het bestand toont het Seagate Replica-menu, van waar de backup in de bijbehorende applicatie geopend kan worden. Gaat het niet om een document, dan schotelt de software u de 'Browse in Seagate Replica'-mogelijkheid voor. Dan opent een venster met alle opgeslagen versies van het bestand.

De Replica Browser kan ook geopend worden door het Replica-icoontje in de system tray te dubbelklikken, maar het effect is niet hetzelfde als bij 'Browse in Seagate Replica'. U krijgt nu alleen de meest recente backup van alle bestanden te zien, zonder een mogelijkheid eerdere versies te benaderen. Dat kan tot verwarring leiden bij beginnende gebruikers; juist de doelgroep van dit product.

Nog onhandiger is het gebrek aan een one-click restore. Het is altijd nodig om het bestand te verslepen (of kopieer-/plakken) naar de juiste map op de originele partitie. Dit is niet heel erg lastig, maar strookt niet met de aard van deze backupoplossing.

Wilt u uw gehele C:-partitie herstellen, dan start u de pc vanaf de meegeleverde herstel-cd op. Hierop bevindt zich een Linux-omgeving waarin u een snapshot van de Replica kunt uitkiezen. U kunt altijd kiezen voor een oudere snapshot, handig als uw pc al enige tijd niet naar behoren functioneert. Het herstelproces werkt vootreffelijk en kost ongeveer evenveel tijd als de eerste backup. Het is alleen jammer dat Seagate deze procedure via een boot-cd uitvoert en dat er niet rechtstreeks vanaf de Replica geboot kan worden, zeker omdat netbooks altijd zonder optische drive geleverd worden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uiterst eenvoudige backups
  • beheert verschillende versies
  • bestandsherstel omslachtig
  • capaciteit houdt niet over
  • geen individuele mappen in te stellen
Hoewel niet iedereen gek zal zijn op de volautomatische aanpak van Seagate, is de Replica eigenlijk een ideale oplossing voor wie niet wil rotzooien met backups. Er zijn nog een aantal aanpassingen nodig om het product verder te verfijnen en het 500GB-model zal niet voor iedereen voldoende capaciteit bieden, maar de Replica is nog steeds de eenvoudigste backup-oplossing voor Windows ooit.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Laatste reactie