abonneren

ReadyNAS NVX

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De ReadyNAS NVX is de meest recente toevoeging aan Netgears nas-lijn, gericht op kleinzakelijke gebruikers.

Hoewel de NVX er van de buitenkant uitziet als een ReadyNAS NV+ met een nieuwe verfbeurt, heeft Netgear de NVX intern voorzien van een snellere 1 GHz Intel-processor, 1 GB geheugen (was 256 MB) en ondersteuning voor sata2-schijven. Netgear claimt dat deze verbeteringen de NVX tweemaal zo snel maken als de NV+, met doorvoersnelheden tot 85 MB/s.

De ReadyNAS NVX kan tot vier 3,5-inch sata-schijven bevatten. Hoewel deze hot-swappable zijn, moeten ze wel in een tray geschroefd worden voordat u ze in de bays aan de voorzijde van de nas kunt schuiven. De bays kunnen vastgezet worden, zodat ze niet per ongeluk los komen, maar de enige echte veiligheidsmaatregel die Netgear genomen heeft is een Kensingtonslot aan de achterzijde van de nas.

Hoewel raid-0-, -1- en -5-arrays ondersteunt worden, werkt de ReadyNAS NVX het beste met Netgears eigen X-RAID 2-technologie. Installeert u twee schijven, dan werkt dit als een mirrored raid-1-volume, maar voeg een derde schijf toe en het volume wordt automatisch vergroot en omgezet naar raid-5 zonder dat de nas offline hoeft. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van een vierde schijf, maar X-RAID 2 laat het toe een volume uit te breiden door twee grotere schijven toe te voegen (één per keer). Dit proces kunt u elke keer uitvoeren wanneer er grotere schijven beschikbaar of nodig zijn, zodat u nooit zonder schijfruimte zult komen te zitten.

Het instellen van de ReadyNAS NVX is eenvoudig. Een interne voeding zorgt voor een praktische setup en twee gigabit ethernetpoorten zorgen voor flexibele netwerkmogelijkheden. De enige kink in de kabel is de koelventilator, die door Netgear als 'fluisterstil' wordt gepromoot maar in de realiteit behoorlijk lawaaiig is. In een stil thuiskantoor leidt dit op den duur tot irritatie. De NVX kan ook als hub dienen voor maximaal twee usb-printers, waardoor u in ieder geval alle lawaaimakers op één plek hebt staan.

De snellere processor en het toegenomen geheugen maken de webinterface van de ReadyNAS NVX razendsnel. Toegang kan ingesteld worden via een Windows domeincontroller of op gebruikersbasis. In dit laatste geval kunt u groepaccounts en diskquotas instellen. De NVX ondersteunt de bestandsprotocollen van Windows, Mac OS en Linux en is benaderbaar via http en ftp. Dankzij Bonjour en een upnp-server kan de NVX zijn diensten over het netwerk beschikbaar stellen. Ook kan de NVX ingesteld worden als een netwerk-Time Machine voor Mac OS X. Er kan slechts één share voor deze functie gereserveerd worden, dus maakt u backups van meer dan één Mac, dan zijn uw backups voor alle Mac-machines toegankelijk.

Netgear levert de ReadyNAS NVX nog niet als barebone. De goedkoopste uitvoering in Nederland bevat 2 TB schijfruimte en kost om en nabij de € 1099, een 4TB-uitvoering is ook beschikbaar en zal zo'n € 1559 kosten. Gaat het u alleen om eenvoudige nas-opslag, dan is de NV+ een goedkopere optie (4 TB voor € 1100), maar zijn prestaties van belang dan is de NVX zijn prijspremium meer dan waard.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekende prestaties
  • X-RAID 2 uiterst flexibel
  • hot-swappable
  • schijven niet beschermd tegen diefstal
  • niet als barebone verkrijgbaar
  • luidruchtige ventilator
Hoewel de ReadyNAS NVX duur en luidruchtig is, zit deze nas boordevol professionele servermogelijkheden. Daarmee is de NVX een goede keuze voor kleine tot middelgrote bedrijven die een eenvoudige en veilige opslagoplossing zoeken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie