abonneren

Pro

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Eye-Fi maakt al enige tijd sd-kaartjes met een ingebouwde wifi-antenne, maar in Nederland waren deze kaartjes nooit te koop. MifiEurope importeert de kaartjes tegenwoordig zelf. Maar wat kan de Eye-Fi nu eigenlijk?

Mocht u zich nu achter uw oren krabben en afvragen wat het nut van een sd/wifi-kaartje is, dan bent u vast niet de enige. Maar de combinatie is een gouden zet, zeker zolang er maar weinig camera’s met wifi-toegang op de markt zijn. Het Eye-Fi sd-kaartje kan namelijk zelfstandig foto’s via hotspots of van tevoren ingevoerde wifi-netwerken uploaden naar een lokale pc of een fotodienst op het internet.
Een voorbeeldje: elke keer na het fotograferen haalt u uw sd-kaartje uit uw camera, steekt het in een cardreader en kopieert de foto’s via de Windows Verkenner (of een specialistisch softwarepakket) naar uw pc. Met een Eye-Fi is dit niet nodig: bent u binnen bereik van uw wifi-netwerk, dan schakelt u uw camera in en de foto’s belanden vanzelf op uw pc.
Een tweede voorbeeld: u bent bezig met een professionele fotoshoot. Naast u staat een pc met groot scherm en zowel de pc als uw Eye-Fi-kaart zijn op het wifi-netwerk aanwezig. Elke foto die u schiet verschijnt meteen op vol formaat op uw monitor, zodat u snel ziet welke foto’s wel of niet gelukt zijn en over moeten.
Tot zover de theorie. De praktijk is iets weerbarstiger: hoewel de meegeleverde software ons vertelt dat alles koek en ei is, krijgen we maar geen foto’s binnen (uiteindelijk blijkt de Windows-firewall de schuldige partij). Prettig is dat foto’s meteen online gepubliceerd kunnen worden (naar o.a. Flickr, Facebook en Picasa) en dat ze op basis van wifi-gegevens meteen van een geotag voorzien worden. De Eye-Fi Pro biedt verder ondersteuning voor raw- en videobestanden. De snelheid valt wat tegen (Class4) en er is maar één capaciteit (4 GB). Wilt u meer, dan zult u voor de Pro X2 moeten gaan (Class6, 8 GB).

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • via wifi foto’s uploaden
  • werkt met vrijwel elke camera
  • ondersteunt veel diensten
  • setup werkt niet altijd vlekkeloos
Als u het EyeFi-kaartje aan de gang krijgt, dan kan het een onmisbaar hulpje bij het fotograferen zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: Geheugenkaarten