abonneren

Plextor PX-128M2S

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Dit is de eerste ssd die we van Plextor zien. De ssd is voorzien van 128GB flashgeheugen en moet dankzij de nieuwe generatie Marvell-controller lekker vlot kunnen lezen en schrijven.

De ssd van Plextor oogt keurig in het grijs/zilveren aluminium doosje. De behuizing voelt ook stevig en chique. Als we de ssd openen, zien we een 1,8” pcb met een Marvell-controller (88SS9174-BKK2) en Toshiba flashchips; de 32nm versies. Overigens zit de Marvell-controller ook in de Intel D510 en de Corsair Performance 3-serie. Geen slechte controller dus! Naast de controller zien we nog 128MB ddr3-geheugen voor cachen en garbage collection.

We hebben de Plextor ssd gekoppeld aan een AMD-890FX moederbord van Asrock. Dit moederbord heeft sata-3 onboard. In de socket huist een Athlon II X2-550. Ruim vlot genoeg om geen bottleneck te vormen.
 

Lightspeed

De lees- en schrijfsnelheden van de PX-128M2S vallen niet tegen. In ATTO zien we bij 4K al een leessnelheid van 205 MB/s en een schrijfsnelheid van 105MB/s. De ssd piekt bij 512KB. Daar zien we 205MB/s schrijven en 406MB/s lezen. Dat is heerlijk rap!En nu realistisch

Helaas zul je de bovenstaande cijfers niet heel vaak voorbij zien komen. Dat zijn lineaire metingen. De wat meer 'realistische' meting van AS SSD laat dat zien. Die geeft een lineaire leessnelheid van 350MB/s en een schrijfsnelheid van 171 MB/s aan. Ook helemaal niet slecht. Gaan we random meten, dan zakt het nog wat verder: bij 4K een leessnelheid van 14,2 MB/s en een schrijfsnelheid van 47MB/s. Dat is nog wat lager dan de Kingston V+ 100. Maar ja: die komt weer niet zo hoog als deze Plextor.Tikkie prijzig

We moeten wel even eerlijk zijn: we leven in een prachtige tijd wat betreft opslagmedia. Leessnelheden van 400 MB/s zijn natuurlijk waanzinnig lekker. En het einde is nog lang niet in zicht. Waar we het echter nog niet over hebben gehad is prijs. De plextor kost ongeveer 269 euro. Is dat te veel? Nee, maar het is aan de hoge kant. De vergelijkbare Intel (120GB) kost 239 euro, net als de OCZ Vertex 3. Tsja: zelfde prestaties voor iets minder geld. Kortom: de Plextor presteert goed, maar is wat pittig aan de prijs.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Snel
  • Mooi afgewerkt
  •  
  • Ietwat prijzig
Plextor zet een keurige ssd in de markt met de PX-128M2S. De ssd presteert prima en heeft alles aan boort om snel te blijven. Kortom: prima keuze... maar hij is wel een tikkie aan de prijs.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: Plextor

Laatste reactie