Plextor M5 Pro

Waren we in PCM januari 2013 nog lyrisch over wat Samsung met zijn razendsnelle 840 Pro ssd presteerde, vandaag staat al een nieuwe uitdager klaar. Kan deze M5 Pro ssd van Plextor de lat nog hoger leggen?
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • hoge prestaties
  • vijf jaar garantie
  • complete kit
  • Minpunten
  • aanschafprijs

Dat het hard gaat in ssd-land is een understatement. Ssd’s worden niet alleen nog sneller, maar ook steeds goedkoper. De prijs per gigabyte ligt vandaag al ver onder de euro: een ssd van 256 GB kost minder dan € 200. Toegegeven, dat is nog ver boven de prijs van een gewone harde schijf, maar steeds meer gebruikers raken overtuigd van de voordelen van een ssd: Windows wordt er namelijk supersnel van. Wat ons betreft is een ssd dan ook de nummer één-upgrade voor elke pc-gebruiker.

Eigenlijk is de M5 Pro al een tijdje op de markt, maar met de recente 1.02-firmwareversie wist Plextor de prestaties naar eigen zeggen nog flink op te krikken. Wij testen dan ook met die firmware.

De Plextor M5 Pro is uitgerust met MLC-flashgeheugen van Toshiba en komt met een 8-kanaals Marvell-controller. Er is een buffergeheugen van 512 MB. Deze Plextor is duurder dan sommige andere ssd’s, maar daar staat wel een garantie van vijf jaar tegenover en een zeer compleet pakket, waaronder een 3,5-inchbracket en imagingsoftware. We testen de M5 Pro met 256 GB op onze zelfgebouwde test-pc, die is uitgerust met Windows 7 Ultimate 64 bit. We sluiten hem aan op de 6 Gbit/s sata-poort van de Intel Z68-chipset en activeren de Intel Rapid Storage Technology-drivers. Zo zijn we zeker van maximale prestaties. De M5 Pro blijkt een toppertje: hij scoort in PCMark 7 nagenoeg gelijk aan de Samsung 840 Pro, de tweede hoogste score ooit. Lezen doet hij tegen liefst 542,17 MB/s en schrijven tegen een meer bescheiden 384,38 MB/s. Mooie scores, al overtreft hij de Samsung 840 Pro niet.

Geschreven door: Bart Stoffels op

Category: Review, Opslag

Tags: Plextor, SSD