abonneren

Pico Freedom 8GB Flash Drive

Bedrijfsgegevens op een usb-stick meenemen kan gevaarlijk zijn; hoe vaak duiken er geen 'verloren' usb-sticks met gevoelige gegevens op? Wie data mee moet slepen kan deze beter encrypten. De Pico Freedom doet dit automatisch, met 256-bit AES-encryptie en Fips 140-2-validatie.

De encryptie op deze Pico-stick is niet uit te schakelen, dus wie de drive voor het eerst aansluit krijgt een wizard voor zijn kiezen waar hij het wachtwoord moet instellen. Sterke wachtwoorden worden aangeraden, dus een mengeling van letters, cijfers en speciale leestekens. Het is ook mogelijk persoonlijke gegevens in te voeren, met een speciale vraag voor wie zijn wachtwoord vergeet.

Vanaf dat moment is er een wachtwoord nodig om de drive te benaderen wanneer hij gebruikt wordt. Een klein programmaatje in de systeembalk laat u het wachtwoord wijzigen en de stick formatteren of veilig afkoppelen. Wanneer u het wachtwoord bent vergeten of het vijf maal incorrect hebt ingevoerd, dan is er geen andere mogelijkheid dan het wissen van de stick. Daarna wordt een nieuw wachtwoord gevraagd. Dit klinkt nogal drastisch, maar het is een goede manier om er zeker van te zijn dat niemand bij uw bestanden komt.

Verder gedraagt de stick zich zoals een normale usb-stick. U kunt er bestanden heen en af slepen. We zijn onder de indruk van de solide, metalen behuizing. Die voelt een stuk steviger aan dan we gewend zijn van de plastic usb-sticks die we meestal tegenkomen.

Hoewel de Freedom zijn werk goed doet, moet u hier wel redelijk wat geld voor neerleggen. Het 8GB-model kost u € 195. Zelfs het 1GB-model kost u al € 49. Dit is een forse premium, want een normaal 8GB-stickje ligt voor zo'n € 25 in de winkel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • solide behuizing
  • krachtige encryptie
  • zonder encryptie niet te gebruiken
  • prijspremium
Voor sommige mensen zal de Pico Freedom wat te duur zijn in de aanschaf; software-alternatieven zijn ook gratis te downloaden. Maar wie veel met gevoelige bedrijfsgegevens rondloopt weet zeker dat de gegevens op deze usb-stick nooit in verkeerde handen zullen vallen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: