abonneren

Patriot Wildfire

Er komen steeds meer ssd's op de markt op basis van de Sandforce SF2281: dé high-end superchip die meer dan 500 MB/s lezen en schrijven belooft. Mits het moederbord over sata3 beschikt, natuurlijk. Wij testen de gloednieuwe 120 GB Patriot Wildfire. Elke ssd op basis van de Sandforce controller is toch hetzelfde? Ze benchen toch allemaal gelijk? Nee. Toch niet.

Subtiel maar belangrijk

Ten eerste kan het flashgeheugen anders zijn, denk aan slc, mlc, 25nm, 32nm, et cetera, en daarbij komt dat firmware essentieel is voor een ssd. Dit kan de ssd maken of breken. Een voorbeeld van een ssd die het goed voor elkaar heeft, is de Vertex 3 van OCZ.

Patriot heeft bij de Wildfire gekozen voor flashchips van Toshiba. Deze beschikken over 32nm tranistors en bieden - net als bij de meeste ssd's van 120 GB - 8 GB opslagcapaciteit. Bij een 120 GB-model komt dat dus neer op 16 chips.

Waar het om draait in de wereld van ssd's, is snelheid. Hoeveel data kan een ssd lezen en schrijven? De nieuwe generatie belooft meer dan 500 MB/s lezen én schrijven, en haalt dat ook. Dus dat is goed nieuws voor de snelheidsfanaten.

Oplaaiend vuurtje

Nog meer goed nieuws voor wie over wil stappen naar een ssd: de nieuwe generatie kan nóg beter omgaan met kleine bestanden. We zien de Patriot keurig oppakken bij 4 KB. De Wildfire weet daar ongeveer 140 MB/s en 128 MB/s te behalen. Niet de snelste schijf op dat vlak, maar nog wel concurrerend.

Bij grote bestanden pakt de Wildfire goed door en zet in AS SSD random read en write scores neer van 190 MB/s lezen en 186 MB/s schrijven.

Gaan we ten slotte naar lineair lezen en schrijven kijken en de PCMark-scores vergelijken met andere ssd's, dan zien we dat ze zeer dicht bij elkaar liggen. De Patriot scoort daar dicht tegen de top met 544 MB/s en 504 MB/s. In PCMark 7 scoort de Patriot Wildfire 5222 punten.

Om het plaatje compleet te maken: in PCMark Vantage zien we 60187 punten. Dat is hoog in vergelijking met de rest, maar net als bij PCMark 7 zijn de verschillen zo minimaal, dat we betwijfelen of je het voelt.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Vlot bij PCMark
  • Snel bij grotere bestanden
  • Prijzig
Patriot is met een prima product op de markt gekomen. De Wildfire pakt wat traag op, maar pakt gelukkig goed door. De ssd scoort prima in PCMark 7 en Vantage en weet ook bij lineair lezen en schrijven goed te scoren. Wel is de ssd wat prijzig met €236. Zowel Adata als OCZ zijn goedkoper én iets sneller in de benchmarks.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: Patriot

Laatste reactie