Patriot Supersonic

Usb stickies zijn bijzonder handig. Klein, draagbaar, in veel gevallen aardig wat opslag én gemakkelijk uitwisselbaar. Helaas zijn ze vaak ook ontzettend traag.

Gelukkig is er een aantal fabrikanten die nu met usb-sticks uitkomen die een usb-3 controller hebben. Dat maakt ze toch weer een heel stuk sneller dan de oude usb-2 versies. Wij testen een 64 GB stick van Patriot.

Supersonic


Patriot noemt de nieuwe usb-3 sticks 'Supersonic'. Uiteraard verwijst dat naar de superspeed die deze stick zou moeten halen. Het zou ook op de prijs kunnen slaan die 'Supersonic' 168 euro is. Poeh... dat is best een boel geld. Voor 168 euro koop je ook een ssd. Maar ja: die is niet zo draagbaar en heeft toch een heel ander gebruiksdoel dan een usb-stick die doorgaans continu mee gaat op reis. Aangezien dit één van de weinige usb-3 sticks van 64GB op de markt is, zijn we benieuwd hoe deze presteert. We hoeven – zoals het hoort – geen extra drivers te installeren voor de Patriot-stick. Ook doet Patriot niet aan extra software op de stick zelf. Het is heel simpel een stuk flashgeheugen met een controller eraan. Standaard formatteert Patriot de stick in fat32, wat wel behoorlijk ouderwets is. En zeker bij een 64GB-model is ntfs zeer aan te raden.

Benchmarks


We draaien twee benchmarks om te bepalen hoe snel dit sticky nu eignelijk is: HDTune Pro en ATTO. Beide programma's kunnen met diverse blokgroottes werken en zowel lees- als schrijfsnelheid meten.
Bij HDTune zien we een lineaire leessnelheid van ongeveer 122 MB/s. Dat is simpelweg erg goed, maar zoals je wellicht weet, is het geen realistische meting, want dit gebeurt zelden in de praktijk. Als we met blokgroottes van 0,5 KB tot 8MB gaan werken, zien we een opbouw van 1,4MB/s tot ietes over de 100 MB/s. Dit is wel een realistische meting en laat goed zien hoe de stick met verschillende groottes omspringt. Flash heeft doorgaans moeite met kleine bestanden... en deze Patriot is geen uitzondering. Daarbij komt dat een usb-controller daar ook niet lekker mee kan werken.
Als we naar de schrijfsnelheid kijken, zien we dat de Patriot-stick piekt op ongeveer 50MB/s. Dat is prima. Bij hele kleine bestanden zakt het wel behoorlijk in: bij 4KB zien we een snelheid van 1,6MB/s. Daaronder zelfs minder dan dat.

Praktijktest


We gaan als laatste ook nog een folder kopiëren met bestanden die sterk in grootte verschillen. Dit moet een mooi gemiddelde kunnen tonen. We kunnen gemiddeld met 87MB/s lezen en met gemiddeld 64 MB/s wegschrijven. Gaan we een folder wegschrijven met heel veel extreem kleine bestanden, dan zakt de Patriot behoorlijk in naar gemiddeld 5,5 MB/s. Toch een i/o achilleshiel.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Lekker snel

  • Groot genoeg

  • Compact

  • Bij kleine bestanden wat traag

  • Prijzig...

Hoewel de Supersonic moeite heeft met het wegschrijven van kleine bestanden, is De 64GB Patriot een rap stickie. Met realistische pieksnelheden van 100 MB/s schiet het allemaal prima op. Wegschrijven gaat ook uitstekend zolang de bestanden niet te klein zijn. Echter aan deze snelheden kleeft een prijskaartje van 168 euro. Voor minder dan de helft hebt u een usb-2 variant. U moet dus wel heel erg verlegen zitten om snelheid om bereid te zijn zoveel geld uit te geven aan een 64GB usb-stick.

<td >Capaciteit (MB)<td >65536<td >Type<td >-<td >Gespecificeerde snelheid (MB/s)<td >110<td >USB-aansluiting?<td >ja<td >Bijzonderheden<td >usb 3.0

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten