abonneren

Patriot Pyro SE

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Ze bespoelen de markt en worden steeds goedkoper: ssd's op basis van de Sandforce 2281 controller. Een 120 GB modelletje koop je al voor ongeveer 150 euro. Patriot heeft ook een goedkoper model: de Pyro SE die voor ongeveer 170 euro van eigenaar wisselt.

Het vreemde aan ssd's op basis van Sandforce is dat ze nagenoeg allemaal lees- en schrijfsnelheden hebben van tussen de 500 en 550 MB/s. Een enkeling biedt 555 MB/s, maar dat lijkt ons meer marketing.

Toch zitten er behoorlijke prijsverschillen in de ssd's. Zo is de Wildfire iets boven de 200 euro en deze Pyro 170 tot 180 euro. Wat is dan het verschil? Met name lezen en schrijven van kleine blokken en iops: het aantal instructies dat de ssd per seconde kan verwerken. Echter: de verschillen hoeven niet heel groot te zijn.

De Pyro SE heeft de Sandforce-controller gekoppeld aan 25nm flash. In de controller zitten talloze features om de levensspanne van het flashgeheugen te verlengen. Denk aan TRIM, DuraWrite, DuraClass en intelligent recycling. Mede door deze intelligente technologieën durft Patriot drie jaar garantie te geven op de ssd.

In de verpakking vinden we niet meer dan de ssd. Dat is prima voor een ssd van deze prijs, maar toch hadden we graag een 3,5-inch bracket gezien, zodat iedereen de ssd kan inbouwen in de desktop.

De prestaties van de Pyro SE zijn prima. We zien uitstekende lees- en schrijfwaarden. Maximaal 546 MB/s lezen en 497 MB/s schrijven. Gaan we naar AS SSD, dan zien we maximaal 490 MB/s lezen en 159 MB/s schrijven. Nog steeds een uitstekende score in deze kritische benchmark.

In PCMark 7 scoort de Pyro SE 5109 punten. Om een hoge segment ssd ernaast te zetten: de Wildfire scoort 5222 punten: 100 punten meer dan de Pyro SE. Gaan we naar PCMark Vantage, dan zien we een groter verschil. De Pyro SE scoort hier 51671 punten, wat uitstekend is. De Wildfire scoort hier 59869 punten. Echter: de Wildfire is ook een tikkie duurder dan de Pyro. Hij moet dus ook beter scoren.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Lekker rap
  • Scherp geprijsd
  • 3 jaar garantie
  • Geen extra's meegeleverd
  •  
Patriot zet met de Pyro SE een prima ssd in de markt die uitstekend scoort. De lees- en schrijfsnelheden zijn keurig in orde. Net als de 'real life' scores in PCMark. Sterker nog: de Pyro scoort daar vrij hoog in vergelijking tot de rest van de markt. En daarmee zijn ze meer dan keurig in verhouding met de prijs: 170 euro. We hadden wel graag een paar extra's gezien, zoals een bracket.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: Patriot