abonneren

OWC Mercury Extreme Pro 6G

SSD’s op basis van de Sandforce 2281 Controller zijn populair. Elke degelijke fabrikant van ssd’s heeft wel een model met deze controller in het assortiment. Ook OWC dus. Wij testen de 120 GB-versie.

Sandforce heeft een goede naam, maar er beginnen wat kritische noten over blue screens op het internet te verschijnen. Ook redacteur in kwestie heeft het al een paar keer meegemaakt bij de SF-2281. Bepaalde modellen hebben er meer last van dan anderen. Adata heeft er nagenoeg geen last van bij de S511. OCZ wel bij de Vertex 3. Net als de Patriot Wildfire. Tijdens het testen van de OWC Mercury Extreme hebben we niets gemerkt; geen blue screens of death of keiharde ‘lock ups’. Wat een goed teken is natuurlijk.

Alles erop en eraan

Over de feature-set van de Mercury Extreme Pro 6G hoeven we het eigenlijk niet te hebben: die is uiterst compleet. Net als bij alle andere Sandforce 2281-ssd’s. TRIM, wear leveling, raise (raid van flash-chips), ncq tot 32 commando’s, compressie sata 6G... alles zit erop en eraan.

OWC maakt gebruik van Toshiba flash-chips. Net als OCZ trouwens. Deze chips zijn opgebouwd uit 32nm transistors en staan bekend als degelijk en betrouwbaar.

Rap!

Hoe zit het met de snelheid van deze ssd? Die is prima. Uitstekend zelfs! Als we AS SSD draaien, zien we 199 MB/s lezen en 137 MB/s schrijven. Bij 4K is dat 12,19 en 27,34. Mengen we de blokgroottes dan komt de score op 97,5 MB/s ezen en 130,3 MB/s schrijven. De toegangstijd is 0,114 ms bij het lezen en 0,414 bij het schrijven.

Bij ATTO zien we bij 4K al 186 MB/s schrijven en 100 MB/s lezen. Maximaal blaast de OWC er 484 MB/s bij het schrijven en 545 MB/s bij het lezen doorheen. HD Tune geeft rond de 270 MB/s lezen gemiddeld aan. Zéér nette scores dus.

De PC-Mark 7 score is 4646 bij de harddisk-benchmark. Toch ruim 1000 punten meer dan een sata-2 variant. Bij PCMark Vantage scoort de OWC 48191 punten. Zeer respectabel.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Erg rap
  • Stabiele firmware
  • Slecht verkrijgbaar
Wil je een zéér snelle én betrouwbare Sandforce ssd met sata-3, dan is de OWC een goede keuze. Wij hebben het gevoel dat de firmware van deze Mercury Extreme 6G stabiel en betrouwbaar is. Daarbij zijn de scores uitstekend. De prijs: €229 is prima voor een ssd in deze klasse. Moet je hem wel kunnen vinden. Want de verkrijgbaarheid is nog wat matig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: owc