abonneren

OCZ Vertex 4

OCZ is één van de grootste – zoniet de grootste – ssd-fabrikant ter wereld. Welbekend zijn de Vertex-ssd’s; de topmodellen voor de consument. Inmiddels is OCZ toe aan de vierde in de serie: de Vertex 4. Ditmaal met een controller uit eigen huis: de Indilinx Everest 2.
Score
90
  • Pluspunten
  • Scherpe prijs
  • Goede iops-score
  • Schrijft snel
  • Minpunten
  • Lezen mag sneller

None

We zijn wel te spreken over de nieuwe producten van OCZ. De Vertex 4 is een rappe ssd met een nadrukkelijke focus op snel wegschrijven. En dat onder alle omstandigheden: comprimeerbaar of niet. Kleine én grote bestanden. De leessnelheid is in bijna alle benchmarks iets lager dan de 3-serie. Maar dat zal nauwelijks voelbaar zijn in praktijk. De (fors) hogere schrijfsnelheid maakt veel goed! Nu moet nog blijken of de betrouwbaarheid in orde is.

De Vertex-3 heeft de reputatie van OCZ geen goed gedaan. Sowieso heeft Sandforce zich niet heel populair gemaakt onder ssd-fans. De controller heeft voor heel wat problemen gezorgd. Blauwe schermen, dataverlies, stotteringen, et cetera. Aangezien OCZ heel veel Vertexen heeft verkocht, hebben ze – terecht of niet - ook heel veel modder over zich heen gehad.

Eigen controller

De Vertex 4 moet dit goedmaken. De Indilinx-controller is uit eigen huis en tot in den treure getest. Hij is ook totaal anders van opzet. Geen compressietruuks om hoge synthetische doorvoersnelheden te halen. In praktijk merk je daar namelijk bar weinig van. Dat heeft Samsung ook wel bewezen met zijn 800-serie ssd’s. Lekker vlot in praktijk, geen superhoge scores bij synthetische benchmarks die gebruik maken van comprimeerbare data. Een goede test blijft AS SSD en PCMark 7 die simpelweg scenario’s uit het echte leven simuleert.

Laten we even wat nummers oplepelen. Wij testen de 128 GB Vertex 4. Deze ssd beschikt over 512 MB aan cache, wat erg netjes is. Overigens krijgt het topmodel, de 512 MB-versie, 1 GB aan cache mee: een record. Grappig om te zien trouwens, is dat de pcb een tweede m-sata controller heeft. Waarschijnlijk om de prints direct in een notebook te kunnen verwerken?

Vlotte schrijver

In de benchmarks zien we een paar uitschieters. In AS SSD scoort de Vertex 4 met 868 punten totaal erg goed. De Vertex 3 Max IOPS, scoort daar 770 punten. De reden dat de Vertex 4 beter scoort, zijn de schrijfsnelheden die ver boven die van de Vetex 3 liggen. Ook de toegangstijd is een stuk lager bij de 4 dan bij de 3.

Leessnelheden liggen daarentegen hoger bij de vorige serie. Tenminste: sequentiele snelheden. De 4K en 4K-64Thrd liggen weer hoger dan bij de Vertex 3 Max Iops. We zien overigens ook in ATTO disk bench terug dat de leessnelheid anders is geprogrammeerd. De Vertex 3 is wat neller op stoom. De Vertex 4 piekt wat hoger. Het ligt niet ver uit elkaar. De schrijfsnelheid van de 4 is met kleine blokgroottes is veel hoger. Echter: de Vertex 3 piekt door compressie weer hoger dan de nieuweling. Dat zal echter in praktijk niets uitmaken.

Dan een iops-meting: het aantal instructies dat de ssd per seconde kan verwerken. De Vertex 4 128 GB piekt bij ons op 65901 iops bij 4KB random read. Bij het schrijven piekt de ssd op 56254 iops. Zeker geen verkeerde score. De Max Iops – die speciaal getuned is voor hoge iops-scores – haalt 70987 bij 4K random read en 52449 bij 4K random write. Wederom zien we hier het patroon van dat de Vertex 4 beter is in wegschrijven en de Vertex 3 beter is in snel inlezen.

Opvallend genoeg komt het sterke schrijfgedrag niet echt tot uiting in de score van PCMark 7. Daar zien we 5175 punten. Niet heel indrukwekkend. De Vertex 3 scoort daar 5321 punten. Nu zou je kunnen denken dat deze dus sneller is. Echter: de focus van PCMark ligt op inlezen van bestanden. Iets dat Sandforce doorgaans beter kan. In praktijk wordt er echter vaak ook geschreven en daar ligt nu de kracht van de nieuwe Indlilinx. Wij schatten in dat er weinig verschil voelbaar is in praktijk.

Scherpe prijs

De prijs is echter wel gunstiger van de nieuwe series. De prijs per effectieve GB is scherper. De nieuwe modellen kunnen namelijk meer GB’s kwijt. Dat is al te zien aan het feit dat OCZ tegenwoordig weer met 128, 256 en 512 GB werkt. Er blijft ook iets meer over na een format. Op de 128 GB kunnen we 119 GB kwijt. Meer dan op de 120 GB Vertex 3 dus. De prijzen zijn nagenoeg gelijk aan de 3-serie, waardoor de 4-serie iets scherper is geprijsd.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie