abonneren

NSA-2400

De NSA-2400 van Zyxel is een NAS-apparaat dat bijzonder interessant is voor kleine ondernemingen. Hij onderscheidt zich van overige NAS-schijven door de integratie van Active Directory.

Maximaal vier sata-schijven zijn in de Zyxel NSA-2400 te plaatsen. De totale capaciteit van de raid is tot 2 TB beperkt. Via drie usb2.0-poorten zijn overigens nog wel externe harde schijven aan te sluiten. Door middel van software kunnen Windows-clients, Microsoft SQL en Exchange Servers verbonden worden.
Naast het beheer van locale gebruikers en gebruikersgroepen ondersteunt de NSA-2400 de technieken smb, cifs, dfs en ftp. De webinterface maakt het makkelijk om bestanden en gebruikers te beheren. In onze test sluiten we de NSA-2400 aan in een Active Directory-omgeving: dat werkt zonder problemen. Zeer handig is het dat we locale users, groepen en domeinen kunnen mengen voor het rechtenbeheer op bestanden.
Ons testsysteem is met vier Hitachi Deskstar E7K500 (500 GB)-schijven in raid-5-modus geconfigureerd. De vrije capaciteit bedraagt zo 1,36 TB. Via de gigabit ethernet-poort en een switch kunnen we de bestanden op de NAS-schijf benaderen. De NSA-2400 gebruikt de maximale doorvoersnelheid van de gigabit-poort overigens niet: de doorvoersnelheid ligt tussen de 13 en 15 MB/s. Vergelijken we dat met de doorvoersnelheid van een vergelijkbare raid-5-setup onder Windows 2003, dan is deze waarde nogal mager: onder Windows 2003 wordt 74 MB/s gehaald.
Wie doorvoersnelheid van een NAS-systeem erg belangrijk vindt, kan beter wat meer geld in een NAS-systeem investeren. Voor wie de snelheid minder belangrijk is, is de Zyxel NSA-2400 een goed product gezien de schappelijke prijs.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekend rechtenbeheer
  • Active Directory-compatibiliteit
  • Matige doorvoersnelheid
De prestaties van de NSA-2400 zijn, zoals gebruikelijk in deze prijsklasse, niet erg opvallend. Toch bevalt de NSA-2400 ons: de rechtenadministratie is uiterst flexibel en het koppelen van de drives in het netwerk is een fluitje van een cent.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: