abonneren

Nobility NH03

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Externe harde schijven zijn mateloos populair. Ze zijn flexibel, goedkoop en bijzonder handig voor back-ups. Echter, het lezen en schrijven gaat maat traag met usb 2.0. Gelukkig is ook dat nu opgelost met usb 3.0!

We bekijken de 1TB grote usb 3.0 externe schijf van A-data: de Nobility NH03. A-data levert de fanloze - en dus stille - schijf met een adapter en een usb 3.0-kabel. Op de schijf staat een aantal programma's voor het back-uppen van mappen en het versnellen van de usb-overdracht.
Uiteraard testen we deze schijf op een usb 3.0-controller. We testen de schijf met HDTune, Atto-bench en PC-Mark Vantage (de harde schijf test).
De A-Data presteert erg netjes in onze tests. We zien eigenlijk gewoon scores die horen bij een interne schijf. HDTune geeft ons een gemiddelde leessnelheid van 105MB/s. Dat is echt keurig voor een 1TB-schijf. Als we naar Atto-bench kijken, zien we dat de schijf wel iets trager ‘oppakt’ dan een interne schijf: pas bij 64KB/s zit de A-Data op zijn maximum van 96 MB/s schrijven en 123MB/s lezen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de usb-controller die er nog tussenin zit. Tevens opvallend: de schrijfsnelheid is lager dan de leessnelheid; iets dat we niet kennen van mechanische schijven, maar het is niet heel gek voor een externe schijf. In PCMark Vantage scoort deze A-Data 4675 punten, wat keurig is voor een 1TB-schijf.
Als bonus levert A-Data nog een usb-booster mee, waarmee nog hogere snelheden kunnen worden behaald. In ons geval leverde het eigenlijk niets op. Wellicht heeft het te maken met de usb 3.0-controller die we gebruiken, al zou het niets uit moeten maken natuurlijk; ze gebruiken allemaal dezelfde NEC-chip. Wel interessant is de back-up knop waarmee u met één druk op de knop een gemakkelijk synchronisatie cq back-up kunt maken. De software werkt prima en is erg gemakkelijk in gebruik. Tevens interessant voor gebruikers die hun data veilig moeten stellen, is de 256bit encryptie die de NH03 biedt. Overigens werkt deze encryptie niet hardwarematig: u moet daarvoor software installeren.

PluspuntenConclusie
  • Snel
  • Stil
  • Backwards compatible
De A-Data Nobility NH03 is snel, gemakkelijk en veilig. Kortom: een prima investering voor wie externe opslag zoekt. Echter, u moet wel over een usb 3.0-interface beschikken om optimaal gebruik te maken van deze schijf.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: