abonneren

Netgear Netgear ReadyNAS Ultra 4

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De ReadyNAS-lijn van Netgear heeft een loyale schare fans in het thuis- en kleinzakelijke segment. Weet de Ultra 4 de verwachtingen waar te maken?

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Ultra 4 lijkt op de ReadyNAS NVX, maar is op consumenten gericht. Er ontbreken wat geavanceerde functies, maar het prijskaartje is een stuk lager. Aan de buitenkant zijn de twee nassen vrijwel identiek: een solide, compacte metalen behuizing met ruimte voor vier 3,5-inch sata-schijven en een handgreep om 'm op te pakken. Helaas zit er in de behuizing wel een lawaaiige ventilator.

De drie usb2.0-poorten kunnen gebruikt worden om externe schijven of printers aan te sluiten en er zijn twee ethernetpoorten aanwezig, helaas ditmaal zonder load-balancing en failover-functionaliteit. Ook ontbreekt ondersteuning voor Active Directory, waardoor de Ultra 4 niet geschikt is voor middelgrote bedrijven. Voor kleinzakelijk en thuisgebruik voldoet de Ultra 4 echter prima.

Naast de gangbare raid-methodes ondersteunt Netgear het eigen X-RAID2-systeem. Deze creeƫrt een automatische mirror wanneer een tweede schijf wordt aangesloten en stapt over op raid-5 bij een derde schijf. Het raid-array gaat hierbij nooit offline, zodat data continu beschikbaar blijft. Voeg een vierde drive toe en het array wordt uitgebreid; vanaf dat moment kunt u elke drive omwisselen voor een groter exemplaar om het array uit te breiden, zonder enige downtime. Dit zorgt ervoor dat de ReadyNAS Ultra 4 netjes meegroeit met uw opslagbehoefte.

De Ultra 4 bevat een snellere processor dan de NVX: een 1,66 GHz Intel Atom. Dit zorgt voor een vlottere interface, sneller benaderen van shares en betere prestaties bij het draaien van add-ons en het streamen van mediabestanden. Wat add-ons betreft valt er weinig te klagen -- een bittorrent-client en iTunes-server zijn standaard meegeleverd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede prestaties
  • flexibele upgrades met X-RAID2
  • prima multimedia-ondersteuning
  • lawaaiige fan
  • mist zakelijke functies van de NVX
Hoewel de ReadyNAS Ultra 4 zich presenteert als een nas voor consumenten, maken de flexibiliteit en de snelle processor deze nas bij uitstek geschikt voor kleinzakelijke klanten. Wie per se wil vertrouwen op load-balancing en failover-functionaliteit moet uitwijken naar de NVX.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: