abonneren

Zo installeer je een NAS in je auto

nas in auto

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2
  3. Lees verder op pagina 3

De werking en configuratie van een NAS wijkt niet af van je thuisexemplaar. Een praktische tip is dat je wat geld kunt besparen door online een tweedehands exemplaar op de kop te tikken (check wel weer de ssd-compatibiliteit en voedingsspanning). Verder geldt dat de meer geavanceerde NAS’en van de bekende merken als Synology en QNap over een uitgebreid besturingssysteem beschikken.

Verder geldt dat een UPS (noodstroomvoorziening) ondersteund wordt, dus in- en uitschakelgedrag is controleerbaar. Combineer de NAS-installatie met de eerdergenoemde Mifi en je hebt een compleet in-car netwerk. Dankzij extra apps die je op de NAS kunt installeren beheer en beluister je muziek en kijk je films. Streamen via dlna is een standaardfeature en op een deel van de QNAP-NAS’en zijn virtuele Windowssystemen te installeren die via bijvoorbeeld een tablet bedienbaar zijn.

Op de meer uitgebreide NASsen zijn usb-apparaten als DAC’s of een wifi-stick aan te sluiten om zo de NAS ook onderweg van updates te voorzien. Je kunt zelfs een – letterlijk – mobiele website hosten vanuit je auto, al dan niet gekoppeld aan een IP-webcam zodat iedereen mee kan kijken met je autoritten.

Hele pc in auto met J1900

Wil je alle vrijheid en computerkracht onderweg naar keuze, dan is de car-pc de beste oplossing. Voor jou als eindgebruiker werkt het allemaal hetzelfde als een gewone pc, alleen is de hardware geoptimaliseerd voor gebruik in een (vracht)auto, camper, boot of ander voertuig. Je kan dus gewoon Windows of Linux installeren, waarbij Linux vanwege de stabiliteit en het minder complexe updategedrag in dit geval de voorkeur verdient. Qua hardware valt er te kiezen uit een flinke hoeveelheid configuraties, moederborden, processoren en meer. Je kunt het zo gek maken als je wilt, denk bijvoorbeeld aan een quadcore i5-systeem, maar bedenk daarbij wel dat dit soort desktop-achtige systemen natuurlijk wel stroomvreters zijn.

Veel mooier en eleganter zijn de op de J1900 gebaseerde kant-en-klare car-pc’s of desnoods losse moederborden. De J1900 is een quadcore Celeronprocessor die heerlijk energiezuinig is en bovendien verrassend snel. De processor is qua snelheid niet te vergelijken met de aloude Atom-processor. Gezien het feit dat Intel Atom-borden slecht ondersteunt kun je deze dan ook het best links laten liggen. Soms duiken ze nog wel eens op, maar een J1900-moederbord kost ongeveer hetzelfde.

Net als de Atom-systemen zijn ze veelal passief gekoeld, wat ook een pre is. Kies je voor een los moederbord, dan is een stevige voor in de auto bedoelde systeembehuizing noodzakelijk. Hoewel de J1900-moederborden geen actieve koeling nodig hebben, is een behuizing voorzien van een ventilator handig. Mocht de temperatuur in de auto dan wat hoog oplopen, dan kan zo’n fan toch voor wat extra verkoeling zorgen. In dat geval is het wel nodig om zo af en toe de stofzuiger eens op het systeem los te laten.

nas in auto

Qua voeding zijn er twee soorten moederborden: met ATX-connector en exemplaren die een simpele enkelvoudige voedingsspanning behoeven; hierop past meestal een standaard universele laptopadapter die je op de gewenste spanning instelt. Beide opties hebben voor- en nadelen; een laptopadapter maakt ook gebruik buiten de auto mogelijk bijvoorbeeld.

Kies je voor ATX, dan zijn hiervoor vaak voedingen leverbaar die over een fatsoenlijke DC-DC-converter beschikken en waar ook startvertragingen en dergelijke op instelbaar zijn. Het scheelt je dus een externe spanningsregelaar. Anderzijds is de modulaire opbouw a la NAS-voeding weer praktisch in onderhoud. Het is maar net wat je wilt.

Touchscreen in auto

Het voordeel van de car-pc is dat je er zonder meer een compacte TFT-monitor op aan kunt sluiten, deze zijn ook leverbaar in aanraakvariant. Dat laatste is voor gebruik in de auto natuurlijk erg prettig. Verder kun je ervoor kiezen om via bijvoorbeeld Windows Remote Desktop de computer via een app op je tablet te bedienen.

Zoals eerder al gezegd verdient het echter de voorkeur om Linux te installeren voor deze specifieke toepassing. Installeer ook Kodi en je hebt een zeer capabele en veelzijdige mediaspeler. Bestandsdeling hoort uiteraard ook tot de mogelijkheden via gedeelde mappen, terwijl streamen via dlna eveneens een optie is.

Tekst: Ronald Smit

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Opslag

Tags: Nas, Verkeer, openwrt, j1900