abonneren

Media Hub NMH405

Het woord ‘nas’ ligt niet lekker bij consumenten, dus omschrijft Linksys de NMH405 als een ‘media hub’. Hoe het ook zij, wie al zijn mediabestanden centraal wil opslaan, ziet met dit apparaat zijn meeste wensen in vervulling gaan.

De volledige merknaam van de NMH405 is Linksys by Cisco, een teken dat moederbedrijf Cisco beetje bij beetje de eigen naam naar de voorgrond probeert te brengen. Cisco staat in onze beleving synoniem aan professionele apparatuur. Hoewel de Media Hub NMH405 zeker niet bedoeld is voor het professionele segment, valt er aan de afwerking en het bedieningsgemak van deze media hub weinig af te dingen.
Het begint al met de installatie. Een eenvoudige wizard loodst u door een aantal stappen heen, die in feite neerkomen op ‘sluit het apparaat aan en geef het een naam’. De media hub kan vervolgens meteen aan een schijfletter toegewezen worden en gevuld worden met mediabestanden die op de broncomputer aanwezig zijn. Is de installatieprocedure afgesloten, dan kan de media hub op meerdere manieren benaderd worden: als nas-schijf via het netwerk (waarbij er aanvankelijk twee shares zijn ingericht), als dlna-compatibele upnp-server (vanaf de PlayStation 3 of Xbox 360) of via de webinterface. In de standaardinstellingen dient de NMH405 ook meteen als iTunes-server.

De webinterface van de media hub blinkt uit in eenvoud en doeltreffendheid dankzij een duidelijke indeling in muziek, video, foto en bestanden. Dat hebben we bij concurrenten wel eens anders gezien! Er zijn geen geavanceerde instellingen te vinden, waardoor de NMH405 zich diskwalificeert voor de hardcore nas-gebruiker. Wel prettig is dat extra ‘modules’, zoals de ingebouwde ftp-server en remote access, met een enkele muisklik in- en uitgeschakeld kunnen worden.

Vooral remote access is uiterst handig. De media hub is vanaf dat moment altijd benaderbaar via internet, uiteraard beschermd met een wachtwoord. Uit veiligheidsoverwegingen wordt ook de configuratiemodule van de media hub uitgeschakeld. Alle bestanden op de media hub zijn via de webinterface te benaderen, waar u zich ook bevindt. De doorvoersnelheid is niet geweldig, maar zeker voldoende; via ftp noteren we een schrijfsnelheid van ongeveer 6 MB/s, lezen gaat met 11 MB/s. Dat is genoeg voor het streamen van hd-content.
De NMH405 is door Linksys voorzien van een 500GB-schijf. Een tweede, vrije bay laat u de capaciteit verder uitbreiden, waarbij de media hub desgewenst raid-1 ondersteunt. Het ingebouwde lcd-scherm aan de voorzijde geeft statusinformatie weer, zoals het netwerkadres, datagebruik of instructies bij het maken van een backup. Verder zien we een cardreader en een usb-poort voor het aansluiten van externe schijven, camera’s en geheugenkaartjes. De gegevens hierop kunnen wederom met een druk op de knop naar de ingebouwde schijf worden overgeheveld.

Naast het NMH405-model biedt Linksys ook nog een eenvoudigere NMH305, zonder lcd-scherm en cardreader.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uiterst eenvoudige ingebruikname
  • stille werking
  • blinkt uit in media delen, ook via internet
  • weinig geavanceerde functionaliteit
  • geen torrent-client
Wie op zoek is naar een nas-schijf voor het delen van mediabestanden, zit bij de NMH405 goed. De NMH405 doet niet aan poespas als gebruikersauthenticatie en torrentclients, maar blinkt uit in wat hij wél doet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Laatste reactie