abonneren

M3800

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De Thecus M3800 is een stevige en stille nas. Zijn voorpaneel trekt de aandacht, dankzij de weergave van het ip-adres, de fanspeed, de temperatuur en de datum/tijd.

De M3800 kan rechtstreeks op een tv worden aangesloten via hdmi, composiet of component. Alle kabels hiervoor zijn netjes in de doos aanwezig. De nas is namelijk in staat mediabestanden af te spelen! Thecus heeft zelfs aan een kleine afstandsbediening gedacht.

Kijken we puur naar de M3800 als nas, dan zijn we op alle vlakken tevreden. Naast de standaard features die we van een nas verwachten, zien we ook extra functionaliteit terug. Zo is er een esata-connector, scheduled on/off (het verbruik in slaapstand is 1,8 watt), een webcamserver (voor gebruik met een usb-webcam), drie hot-swappable drive bays (voor raid-5) en twee ethernetpoorten. Eén sluit u aan op uw bestaande thuisnetwerk, de ander kunt u gebruiken om een nieuw netwerk in te richten. Dit netwerk kunt u bijvoorbeeld exclusief gebruiken voor uw media-apparaten. Uiteraard is in een dhcp-server voorzien.

De doorvoersnelheid van de M3800 is uitstekend. De M3800 noteert de snelste leessnelheden die we ooit hebben mogen noteren, qua schrijfsnelheid moet hij alleen concurrent Synology voor laten gaan. Het streamen via dlna naar de PlayStation 3 is geen probleem, ook niet wanneer we in hd-video gaan terugspoelen, maar op de Xbox 360 geeft de M3800 niet thuis.

Wat aan de hoge kant is de energieconsumptie, maar we schrijven dit toe aan de tv-functionaliteit van de M3800. We hebben de M3800 aangesloten op een 37-inch hdtv via een hdmi-kabel. Standard definition beeldmateriaal speelt perfect af, maar bij het afspelen van 1080p hd-films stottert het beeld zo nu en dan. Vreemd. De interface bij het afspelen van filmmateriaal is nogal kaal; het is zelfs niet mogelijk over de tijdlijn te navigeren. Ook de mkv- en mpg-extensies worden (vooralsnog) niet ondersteund, waardoor de M3800 zich niet in de kijker weet te spelen als vervanging voor een media adapter.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • scheduled on/off
  • hoge doorvoersnelheid
  • raid-5
  • streamt niet naar Xbox 360
  • TV-functie beperkt
De M3800 is een uitstekende nas, op alle fronten. Helaas heeft Thecus de nas gekoppeld aan een matige mediaspeler. Jammer, want als deze all-in-one met 1080p goed zou presteren, nemen we het hoge prijskaartje graag voor lief.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: