abonneren

LG HXD7 1TB usb-3

Iedereen zou moeten back-uppen. Dat is geen geheim. Foto’s, belangrijke documenten (home) video’s op één locatie opslaan is niet slim. Een externe schijf is één van de goedkoopste en snelste manieren om een back-up te maken. LG heeft een usb-3, 1TB, 2,5-inch schijfje voor minder dan 100 euro.
Score
90
  • Pluspunten
  • Back-up software
  • Klein
  • Vlot
  • Minpunten
  • Nero-software

None

LG heeft een prima externe harde schijf met de HXD7. Voor 90 euro hebt u een vlotte en nette back-up schijf in handen die lekker vlot zijn werk doet. Mede door het compacte formaat, gaat hij ook gemakkelijk mee op pad. Het is leuk dat LG back-up software meelevert, maar de Nero-software is toch niet ideaal. Het werkt niet heel gemakkelijk en in deze editie zitten zaken die niet werken, tenzij je geld uitgeeft.

LG heeft de Seagate Momentus 5400 1TB in een modieuze behuizing gedaan. De kunststof behuizing – wij hebben een zwarte gekregen – is net groter dan de 2,5-inch schrijf; hij is een tikje langer om de usb-3 controller kwijt te kunnen. Kortom: de LG HXD7 schijf past met gemak in een gemiddelde broekzak.

Uiteraard levert LG een usb-3 kabeltje mee om de schijf aan de pc (of nas, tv, console, etc) te koppelen. Wij testen de schijf op onze AMD FX-8150 testmachine die – mede dankzij het Asus Crosshair V Formula-moederbord – met usb-3 is uitgerust.

Lekker vlot

We zien prima testresultaten in onze benchmarks voor mechanische schijven. Gemiddeld halen we ongeveer 83MB/s bij HD Tune. De toegangstijd ligt rond de 17ms, wat vrij gemiddeld is voor een 5400 tpm-schijf. De usb-interface voegt ook nog wat vertraging toe. Echter: niemand zal een externe schijf als hoofdschijf inzetten.

Als we nog Atto, Aida en HDTach laten draaien, zien we vergelijkbare scores op het scherm. Het maximum ligt rond de 107 MB/s en het minimum ligt rond de 70 MB/s. Bij Atto gaat het natuurlijk ook om blokgroottes. De piek is al bereikt bij 32 KB, wat altijd beter is dan bij een ssd die meestal zijn maximum pas bij 64 KB of 128 KB bereikt. 

Backup

LG levert Nero-software mee voor het gemakkelijk overzetten van bestanden. Het BackItUp & Burn Essentials-pakket installeert niet zichzelf, maar staat in een map op de harde schijf. Installeren is met twee kliks en een reboot gedaan. Dat gaat dus wel gesmeerd. Echter, het Nero-pakket is niet heel gemakkelijk in gebruik en is toch vrij zwaar. Daarbij zitten er in de Essentials-editie dingen die niet werken, tenzij je upgrade. 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: Extern, usb-3