abonneren

Lacie Minimus USB 3.0

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De Minimus is een compacte usb3.0-schijf voor op het bureau.

Usb3.0 begint steeds gebruikelijker te worden in computers en randapparatuur; bij LaCie duikt de interface steeds vaker op in externe producten, zoals deze Minimus, die verkocht wordt als 's werelds 'kleinste' harde schijf met usb3.0.

Afgezien van de aluminium behuizing is de Minimus redelijk saai. Een subtiel weggewerkte aan/uit-knop en een status-led zijn de enige opvallende features, terwijl de rubberen voetjes voorkomen dat de drive verschuift. De Minimus is redelijk zwaar en de behuizing voelt niet erg beschermd aan; het is mogelijk de drive te voeden met een tweede usb-kabel, maar wij zien 'm eerder op een vaste plek op het bureau staan. Een stoomadapter en usb3.0-kabel worden in de doos meegeleverd.

Na aansluiten vraagt de Minimus om geformatteerd te worden met de meegeleverde software. Deze installeert ook de Genie Backup Assistant en Wuala Backup-software. Genie Backup Assistant is zeker niet het meest intuïtieve pakket op de markt, maar biedt een uitgebreide featureset. Zo kunnen backup- en restoretaken op vastgestelde tijden uitgevoerd worden en kunt u aangeven welke data opgeslagen moet worden, zoals mail van Outlook, registerinstellingen of individuele bestandstypen.

Volledige, incrementele en mirrored backups kunnen ingesteld worden, evenals de mate van compressie. Zakelijke gebruikers kunnen vertrouwen op AES-encryptie en wachtwoorden, mocht de drive gestolen worden. De software kan backups niet alleen op de Minimus zetten, maar kan deze ook naar lokale- of netwerkschijven wegzetten.

Wie bestanden wil terugzetten, kan een complete restore uitvoeren of alleen de gewenste bestanden selecteren. Hiervoor gebruikt Genie Backup speciale drop-down-lijstjes. Het zou handiger zijn als drag-and-drop ondersteund zou worden, maar wie met dit soort omissies kan leven heeft aan Genie Backup een prima pakket.

LaCie levert standaard een éénjarig abonnement op de online opslagdienst Wuala (10 GB) mee. Normaliter kost een dergelijk abonnement € 25.

Uiteraard is de Minimus backwards compatibel met usb2.0, maar om het maximale uit de drive te halen hebt u een usb3.0-insteekkaart nodig. Om de prestaties te testen sluiten we de drive aan op een pci-express usb3.0-adapter. Het kopiëren van 1 GB aan data van de drive naar een lokale schijf duurt ongeveer 20 seconden, wat neerkomt op een indrukwekkende 50 MB/s. We halen dezelfde doorvoersnelheid bij het kopiëren van 5 GB aan data. Bij het wegschrijven van data naar de schijf hebben we iets meer tijd nodig; 24 seconden voor 1 GB en twee minuten voor 5 GB, wat neerkomt op 41 MB/s. Dit zijn erg nette waarden. Hoewel de Minimus punten laat vallen op portabiliteit, zorgen de hoge capaciteit en de prima prestaties ervoor dat deze LaCie-drive het prima doet op het bureau.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede prestaties
  • 10 GB online opslag
  • Genie Backup is wat stoffig
De Minimus is een net geprijsde usb3.0-drive met een strak design en goede prestaties. Als een simpele oplossing voor zakelijke gebruikers valt er maar weinig aan de drive af te dingen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord