abonneren

Lacie CloudBox

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Om er echt zeker van te zijn dat je belangrijkste bestanden altijd veilig zijn, maak je natuurlijk meer danéén backup. De CloudBox van Lacie maakt zowel een backup op de lokale schijf als een backup in de Cloud en synchroniseert ze bovendien elke dag, zodat je altijd een actuele backup hebt.
Wij kijken of de CloudBox de ideale oplossing is voor je backups.

Lacie heeft met de CloudBox een interessant apparaatje gemaakt. Een klein zwart doosje waar je 100GB aan bestanden kunt backuppen en ook nog eens automatisch de backup met de cloud synchroniseert.

Wanneer we de CloudBox openmaken, zien we meteen iets opmerkelijks. Er zit namelijk een 250GB harde schijf in terwijl de CloudBox 100GB ruimte biedt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de CloudBox synchroniseert met de Cloud, waar dus een 100GB limiet op zit.

Zodra we de CloudBox aan een test onderwerpen valt op dat er een maximale upload van 8GB per bestand is en dat de uploadsnelheid ook gelimiteerd is. We halen maximaal 1,6 Mbit/s uploadsnelheid. Hieruit kunnen we concluderen dat de CloudBox op geen enkele manier een optie is om een back-up van je hele systeem te maken, maar alleen voor de hoogstnoodzakelijke bestanden.

Wat de CloudBox wel goed doet, is de automatische synchronisatie van de lokale backup met de clouddienst. Je hebt dus altijd zowel een lokale als een cloud-backup tot je beschikking. Dus wanneer er iets gebeurt met de apparatuur, kun je altijd nog op de Cloud terugvallen. Er moet wel een kanttekening gemaakt worden. De synchronisatie vindt namelijk maar één keer per dag plaats. Dit betekent dat er in het slechtste geval 24uur lang geen actuele backup gemaakt wordt.

De cloud backupdienst geldt voor een periode van één jaar. Daarna zal je de dienst moeten verlengen voor 99 euro per jaar. Het is niet ondenkbaar dat er tegen die tijd goedkopere of betere alternatieven op de markt zijn. Dus waarschijnlijk zullen de meeste gebruikers aan één jaar meer dan genoeg hebben.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Automatische backups
  •  
  • Langzame uploadsnelheid
  • Duur
De CloudBox is geen goedkope, maar wel zeer handige dienst. Het automatisch synchroniseren zorgt ervoor dat je er weinig omkijken naar hebt, maar wel altijd verzekerd bent van een backup in de Cloud. We hadden wel liever een snellere uploadsnelheid gezien en meer dan slechts 100GB opslagruimte gehad.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: