abonneren

Kingston DataTraveler Ultimate G2

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Een usb-stick hoort inmiddels bij de standaard inboedel van een pc-gebruiker. Het is gewoon handig voor het meenemen van documenten, foto’s of andere data. Nu usb 3.0 zijn weg vindt naar menig pc, zien we ook steeds meer supersnelle sticks. Nu is de Kingston DT Ultimate G2 64GB aan de beurt.

Kingston heeft een goede naam als het gaat om geheugen. De producten zijn betrouwbaar, goed geprijsd en goed compatible. Kingston ValueRam wordt niet voor niets heel veel gebruikt door bekende merken als HP, Dell en Acer.

Maar we hebben het nu niet over ram. We gaan de nieuwe DataTraveler testen. Een usb 3.0-stick met in dit geval 64GB opslag. De DT Ultimate G2 64GB kost 149 euro en moet snelheden tot 100 MB/s lezen en 70MB/s schrijven halen.

Onze test bestaat uit HDTune, ATTO Disk Benchmark en CrystalDiskMark. Bij HDTune zien we een gemiddelde lineaire leessnelheid van 121 MB/s. Ruim boven de opgegeven specificatie van 100 MB/s. Opvallend is de daling op 63% van de test. Daar gaat de snelheid plotseling 5MB/s omlaag. Waarschijnlijk schakelt de stick daar tussen twee flashchips.

Bij CrystalDiskBench zien we een lineaire leessnelheid van 118 MB/s en een schrijfsnelheid van 69 MB/s. Dat is keurig volgens specificatie. Bij een blokgrootte van 4KB is de leessnelheid 5,8 MB/s en de schrijfsnelheid 0,25 MB/s. Daar zit dus de achilleshiel van usb 3.0: kleine blokgroottes.

Dat laat ATTO ook duidelijk zien: Het schrijven gaat vanaf een blokgrootte van 64KB/s prima, daarvoor is het behelpen. De leessnelheid is vanaf 4KB al zeer acceptabel met 34MB/s. Het maximum is in de ATTO-benchmark 62MB/s schrijven en 123MB/s lezen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Erg rap
  •  
  • Kleine blokgroottes probleem
De Kingston DataTraveler Ultimate G2 is een zeer rappe usb-stick die zelfs een stukje sneller is dan opgegeven. En dat voor een – relatief – scherpe prijs. Wat wel jammer is, is dat kleine blokgroottes een probleem blijven vormen voor usb 3.0-sticks.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: