abonneren

Infortrend EonNAS 850

Wie een eigen bedrijf heeft, zal naar alle waarschijnlijkheid de opslag van belangrijke bestanden en back-ups centraal willen hebben in zijn netwerk. Nu zijn er talloze nassen die dat kunnen. Echter: in sommige gevallen komen die ook met veel extra’s die niet nodig zijn. Infortrend richt zich specifiek op de professionele mkb’er. Wij testen de EonNAS Pro 850. Een 8-bay nas met veel interessante features.
Score
80
  • Pluspunten
  • De-duplication
  • Uitgebreid map-beheer
  • Uitgebreide back-up mogelijkheden
  • Minpunten
  • Geluidsproductie

None

Infortrend heeft een uitstekende nas voor het midden en klein bedrijf. De back-up opties zijn zeer uitgebreid, wat natuurlijk een must is in dit segment. Daarbij komt uitgebreid gebruikersbeheer, directory-beheer en de-duplication, wat een duidelijke focus geeft op zakelijk gebruik. Tel daarbij acht harde schijf slots op en er is een prima partner voor de zakelijke gebruiker.

We kunnen heel stellig vermelden dat de EonNAS Pro 850 geen apparaat is voor de gemiddelde consument, of zelfs de tweakende consument. Allereerst is de prijs pittig: 1100 euro zonder schijven. Aangezien er acht schijven in de Pro 850 passen, loopt de prijs al vlot op richting de 2500 euro.

Overkill

De tweede indicatie dat het een nas voor mkb is, is de twee lanpoorten (gigabit), processor: een dual core Intel Core i3 op 1850 MHz en de 4GB geheugen. Dat is ronduit over de top voor een thuisgebruiker die wat bestanden wil streamen en delen. Bent u nog geïnteresseerd? Lees dan lekker door.

Failover

Als we de Infortrend aansluiten op het netwerk, zien we twee lan-aansluitingen. Logisch: het is een zakelijk model. Het voordeel van twee aansluitingen is dat het mogelijk is de nas in twee gescheiden netwerken op te nemen, een fail-over in te stellen, zodat de nas terugvalt op de tweede aansluiting, of beide lan-connecties te koppelen (aggregation) om zo de snelheid op te voeren. Wij testen met één koppeling.

De snelheid van de machine is prima, maar niet bijzonder. We testen met twee 1TB schijven van Seagate in raid-1 (mirror). We zien bij lezen een doorvoer van iets over de 100 MB/s, waarschijnlijk iets tegen gehouden door de beperking van gigabit lan. Schrijven gaat iets langzamer met rond de 67 MB/s bij grote iso’s. We verwachten hogere scores met schrijven als je met raid-5 gaat werken.

Geordend

Als we de interface openen, zien we een keurig overzicht van alle opties. Infortrend heeft een prima balans gevonden tussen icoon-gebaseerd en tekst. Links zien we een lijst met categorieën. Als we keuze maken voor een onderdeel, krijgen we rechts een veld met icoontjes. Heel helder. Rechtsboven staan drie icoontjes: home, explorer en shortcut. Home brengt je naar het openingsscherm, explorer naar de inhoud van de nas (verkenner) en shortcut naar de meest gebruikte opties. Het werkt prima.

De EonNAS heeft bijzonder veel interessante opties. Opvallend is de hoeveelheid methoden om bestanden te back-uppen. Denk aan incrementeel, externe back-up, usb-back-up en rsync-backups. Dat moet voldoende zijn. Tevens is het mogelijk bestanden te ontdubbelen (de-duplication). Wat erg handig en ruimtebesparend is.

Op gebied van gebruikersbeheer en delen van bestanden biedt de Infortrend alles wat je wil. LDAP en NIS voor directory-beheer en voor het delen en configureren van mappen en bestanden: cifs, ftp, nfs, afp en iscsi. Al dan niet beveiligd en afgeschermd van gebruikers en groepen. Wel zo handig.

Bouwkwaliteit

Opvallend is hoe mooi de Infortrend gemaakt is. De industrieel ogende behuizing is van stevig metaal en kunststof. De behuizing voelt daardoor zeer solide aan, wat een gevoel van zekerheid geeft. Voor de drive-bays zit een klepje wat het front een wat strakker uiterlijk geeft. Niet nodig, maar wel cosmetisch verantwoord. Tenslotte zien we aan de bovenzijde van de EonNAS een display dat informatie geeft over de status, ip-adres en bijvoorbeeld opstartproducedure. Erg handig! 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: Opslag