abonneren

Hard Drive XS

Freecom heeft recentelijk de Hard Drive XS geïntroduceerd. Volgens Freecom is dit de kleinste 3,5-inch externe drive ter wereld, beschikbaar met een capaciteit van 500 GB of 1 TB.

Om de XS te ontwerpen heeft Freecom de hulp van de Belgische designer Sylvain Willenz ingeroepen. Het resultaat is een zwart rubberen coating met een nogal vreemde, enveloppe-achtige opening aan de bovenzijde die verwijderd kan worden. Misschien een beetje overdreven, maar het ziet er goed uit.

De rubberen coating betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over krassen. Ook zou de coating lichte klappen op moeten vangen en beperkt het vibraties tot een minimum. Omdat er geen fan in de coating verwerkt is is de schijf prettig stil. Tijdens gebruik wordt de schijf wel wat warm, maar niet zodanig dat we er ons druk over maken.

Met afmetingen van 180x115x30 millimeter heeft de schijf de omvang van een kleine paperback. Het gewicht is 850 gram, inclusief adapter. Dit is minder dan bij de concurrentie, maar nog steeds een fors gewicht als u het overal mee moet zeulen.

De adapter is verplichte kost, want er zit nu eenmaal een 3,5-inch schijf in de coating. Aan de achterzijde zien we twee sockets, één voor stroom en één mini-usb-poort voor data. Milieubewuste computeraars opgelet, er is geen aan/uit-schakelaar aanwezig. U zult de schijf dus van de stroom moeten halen of de adapter uit het stopcontact moeten trekken om hem uit te schakelen.

We sluiten de XS aan op een netbook, een laptop en een pc. Vervolgens draaien we HDTach en HD Tune om de drive te benchmarken. De XS wordt geleverd met Freecoms Turbo USB 2.0-applicatie, die de doorvoersnelheid met 30 procent moet verhogen. We voeren alle benchmarks tweemaal uit: eenmaal met en eenmaal zonder deze feature.

De resultaten zijn behoorlijk consistent op de verschillende testapparaten. De random access time is 15,6 ms, de average read speed 30,9 MB/s en we meten een burst speed van 33,6 MB/s. Ter vergelijking voeren we de tests ook uit met een 2,5-inch Western Digital 250GB-externe schijf, die een random access time noteert van 18 ms en average read en burst speeds van 28,5 MB/s en 30,1 MB/s respectievelijk.

Schakelen we de Turbo-feature in, dan blijft de access time hetzelfde. De average read en burst speed klimmen tot 32,1 MB/s en 35,1 MB/s, een winst van ongeveer vier procent. Om de een of andere reden blijft de Turbo-functie dus beperkt, maar omdat het eenvoudig in te schakelen is en geen softwarematige installatie vereist zien we niet in waarom u het niet zou gebruiken.

Om de resultaten te vertalen naar echte scenario's kopiëren we 2,3 GB, bestaande uit vier videobestanden, van onze test-pc naar de XS. De kopieeropdracht duurt één minuut en 41 seconden, waarbij Windows een behoorlijk constante doorvoersnelheid van circa 23,8 MB/s noteert. De ingeschakelde Turbo-functie verandert vreemd genoeg niets aan deze waarden. Voeren we dezelfde kopieeractie uit op de 2,5-inch Western Digital-schijf, dan doen we er 2 minuten en 35 seconden over. De doorvoersnelheid blijft steken op 11 MB/s.

Naast de Turbo USB 2.0-software levert Freecom ook een 90-dagen trialversie van de MySecurityCentre Internet Security Suite mee. Dit pakket bevat antivirus, antispyware, antispam, ouderlijk toezicht en bescherming tegen phishing.

Uiteindelijk hangt de keuze voor deze schijf af van uw wensen. De meeste 2,5-inch externe schijven kunt u via usb voeden en zijn kleiner en lichter, dus gemakkelijker mee te nemen. Maar voor dezelfde prijs heeft deze grotere schijf veel meer capaciteit en hogere doorvoersnelheden. Wie een hoger budget heeft kan beter meteen voor een ssd of esata-schijf gaan, die nog eens een stuk sneller zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede prestaties
  • relatief klein
  • externe stroomadapter
De 1TB-uitvoering kost amper meer dan € 100, het 500GB-model slechts € 79. Een 1,5TB-model staat ook op de planning, voor de prettige prijs van € 139. De Freecom XS is rap, maar het gewicht en de noodzaak voor een externe stroomadapter maken de schijf minder praktisch voor mobiel gebruik dan een 2,5-inch model, zoals de Freecom XXS. De schijf is daarmee vooral gericht op mensen die de capaciteit en hogere snelheid nodig hebben.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: