abonneren

Freecom Quattro 3.0 1TB

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
We mogen wel stellen dat usb-3 in rap tempo de standaard aan het worden is. Gelukkig maar: het haalt een vervelende bottleneck voor externe schijven weg. Freecom komt nu met een usb-3.0 versie van de Quattro. En dat zorgt voor heel wat extra snelheid.

Freecom mikt met de Quattro-lijn duidelijk op de Apple-gebruiker. De behuizing is van dik aluminium en oogt bijzonder netjes. Het front is strak gehouden. We zien slechts een klein wit lampje oplichten als we de Quattro 3.0 inschakelen met de schakelaar achterop. Keurig.

Iene, miene, mutte
De naam verraadt het al een beetje: er zijn vier mogelijkheden om de Freecom externe schijf aan te koppelen: Firewire 400, Firewire 800, e-sata en usb 3.0. Kortom: het volledige pakket voor een externe schijf. Wie een lan-aansluiting mist: dit is geen nas.

Tot voor kort was NEC de enige die eenusb-3.0 controller kon aanbieden. Dat is nu niet meer zo. Als we de schijf uit elkaar schroeven zien we twee chips van jmicron: een jmb355 voor e-sata, usb2.0 en 1394A/B naar sata. En een JMS551 voor usb-3.0 naar sata. Hoe deze presteren leest u verderop.

Freecom gebruikt een Samsung HD103SL om data naar weg te schrijven. Deze schijf draait op 5400 toeren en heeft 32MB cache.

Lekker rap
We kunnen vrij kort zijn over de prestaties van de Quattro 3.0. Die zijn keurig. We hebben getest via de e-sata en usb-3.0 interface. Beide interfaces geven nagenoeg gelijke prestaties. Lezen gaat – volgens ATTO - met maximaal 115 MB/s, Schrijven gaat met maximaal 111 MB/s. Opvallend is dat de zoeksnelheid bij usb-3.0 beter is dan bij e-sata: 14,5 ms versus 17 ms. Wellicht is de jmicron controller voor de usb-3 interface beter op dat vlak.

HDTune geeft een soortgelijk resultaat. Net als de disk-benchmark in Aida64. Die geven een maximum van 117MB/s aan via zowel e-sata als usb-3.0. Kijken we naar PCMark Vantage, dan komen we op een harddisk-score van 4440 voor usb-3.0 en 3625 voor e-sata. Dit zal vooral te maken hebben met de zoektijd die een stuk hoger is voor e-sata. Kortom: gebruik de usb-3.0 interface bij de Quattro 3.0.

PluspuntenConclusie
  • Oogt goed
  • Prima afwerking
  • Rap
  • Veel interfaces
De nieuwe Freecom Quattro 3.0 is een prima externe schijf. De adviesprijs van €149 is niet heel gek, gezien het afwerkingsniveau, aantal aansluitingen en prestaties.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie