abonneren

Extreme Pro

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Gebruikt u als professionele fotograaf een digitale camera, dan zijn betrouwbare en snelle opslagkaartjes van wezenlijk belang. Eén van de bekendste fabrikanten is Sandisk, die met de Extreme Pro mikt op topfotografen.

Hoewel het marktaandeel van camera’s die gebruik maken van compactflash slinkt, is dit formaat nog steeds ongeslagen in het professionele segment. Dat komt deels door de hoge opslagcapaciteit die het formaat biedt en deels door de grotere (en snellere) controller, die het cf-formaat een streepje voor geeft op het steeds populairder wordende sd-kaartje.

Tot voor kort zette Sandisk in op de Extreme IV-serie, met lees- en schrijfsnelheden van 45 MB/s. Om een idee te geven wat deze doorvoersnelheid inhoudt: met een standaard usb2.0-cardreader komt u normaliter niet boven de 10 MB/s uit. Zelfs met de meegeleverde firewire-cardreader van Sandisk is deze opgegeven doorvoersnelheid niet geheel te verzilveren.

Toch heeft Sandisk het met de Extreme Pro-serie voor elkaar gekregen de doorvoersnelheid te verdubbelen naar 90 MB/s. Deze hogere snelheid wordt mogelijk gemaakt door over te stappen op de udma6-standaard en Sandisks eigen Enhanced Super-Parallel Processing-techniek. Deze doorvoersnelheid halen we met de usb- en firewire-cardreaders in ons testlab bij lange na niet (we blijven steken op 35 MB/s). Dat betekent niet dat de hogere snelheid uit de duim gezogen is. De controllerchip in moderne camera’s is namelijk wel degelijk in staat met dit soort hoge snelheden naar de kaart te schrijven. Bij het wegschrijven van een enkele jpeg-foto zult u weinig verschil zien tussen de Extreme IV en de Extreme Pro, maar er zijn situaties te bedenken waarin de dubbele doorvoersnelheid wél loont. Zoals bij het tegelijkertijd wegschrijven van jpeg- en raw-bestanden in burstmodus, iets dat in de topfotografie – zeker bij sportfotografen – een veelvoorkomend scenario is. De Extreme Pro lijkt zich dan ook vooral thuis te voelen in camera’s als de Canon 5D Mark II. Wie een langzamere camera bezit kan zich veel geld uitsparen door voor een Extreme IV of Extreme III te kiezen.

De Extreme Pro-kaartjes hebben een levenslange garantie en als bonus levert Sandisk speciale herstelsoftware (RescuePRO) mee.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • snelste cf-kaart van dit moment
  • opslagcapaciteit tot 64 GB
  • pe-per-duur!
De snelste kaart ter wereld en een forse opslagcapaciteit -- als geld geen issue is, zit u met de Extreme Pro gebeiteld. Voor de rest van de wereld voldoet een eerdere Extreme-serie ook prima...

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: Geheugenkaarten

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord