abonneren

eGo Portable USB 3.0

Kleine externe harde schijven bieden een uitstekend compromis tussen capaciteit en draagbaarheid. Iomega's nieuwe lijn heeft een aantal voordelen boven de reeds beschikbare basismodellen.

De eGo-serie bestaat uit een aantal verschillende modellen. De usb3.0-versie in deze test is er één van. Naast een snelle keuze (dankzij de hogere doorvoersnelheid) is de eGo ook een veilige keuze. Iomega's Drop Guard-technologie biedt schokbescherming tegen een val tot 1,3 meter hoog. Dat laatste zouden we niet zeggen als we de drive in handen hebben: de eGo voelt wat hol aan en het gladzwarte exterieur krast snel, dus een rubberen hoes (zoals de Power Grip Band) is aan te raden.

De eGo wordt geleverd met een kort usb3.0-kabeltje, meer niet. Hebt u geen usb3.0-aansluiting op uw computer, dan zult u dus zelf een geschikte adapter moeten aanschaffen. De drive werkt ook op usb2.0, maar dan gaat het snelheidsvoordeel verloren. Iomega levert geen software op cd of de drive zelf mee. Vreemd genoeg moet u de software downloaden vanaf de Iomega-website. Het gaat hierbij om een uitgebreide collectie aan tools. Een aantal tools doen hetzelfde, namelijk het backuppen en herstellen van data, dus kijk rustig welke tool het beste voor u geschikt is. Ook krijgt u bij de drive een éénjarig abonnement op Trend Micro Internet Security.

De meeste software is eenvoudig te gebruiken, met duidelijke wizards die u stap voor stap door het backup/restore-proces loodsen. Vrijwel alle mogelijkheden zijn aanwezig, inclusief ondersteuning voor meerdere bestandsversies, encryptie, foutcontrole en recovery bij een incident. Backups kunnen ingepland worden en draaien op de achtergrond. De software biedt tevens ondersteuning voor backups van of naar netwerklocaties.

Het meegeleverde MozyHome geeft u 2 GB gratis online opslag (voor $4,95 per maand uit te breiden naar onbeperkte opslag) en is de meest aantrekkelijke en eenvoudige oplossing in het softwarepakket.

Hoewel de usb3.0-bus in theorie een doorvoersnelheid van 5 Gbit/s (625 MB/s) ondersteunt, moet u niet verwachten dat u deze snelheid ooit zult halen. De eGo presteert prima, laten we dat vooropstellen, maar u moet de doorvoersnelheid vooral in het licht van de oudere usb2.0-poort zien.

Bij random write-tests met een dataset van 1GB en 5GB zien we de eGo een doorvoersnelheid van 41,6 MB/s respectievelijk 42,3 MB/s halen. De usb2.0-variant van de eGo haalt op deze tests 23,2 MB/s respectievelijk 23,8 MB/s. De usb3.0-versie is dus bijna tweemaal zo snel. In random read-tests scoort de drive wat hoger, maar hier is het verschil met usb2.0 niet zo groot. De eGo scoort 45,4 MB/s en 43,4 MB/s op usb3.0 en 38 MB/s en 35 MB/s op usb2.0.

Het belangrijkste is eigenlijk dat deze snelheidsmetingen hoger uitvallen dan bij concurrende usb3.0-producten. Er valt dus weinig te klagen bij de eGo.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • indrukwekkende snelheid
  • veel software meegeleverd
  • mooi design
  • software moet gedownload worden
Iomega's eGo is een uitstekende toevoeging aan de overbezette drivemarkt. Goede prestaties, veel software, een stijlvol en duurzaam design en een aantrekkelijke prijs. Wie veel belangrijke gegevens met zich meeneemt zal weinig concurrerende producten vinden die dezelfde mogelijkheden tegen een dergelijke prijs aanbieden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord