Drobo 5C das review - Flexibele en veilige usb-opslag

© PXimport

Drobo 5C das review - Flexibele en veilige usb-opslag

Geplaatst: 2 juni 2020 - 06:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Redactie ID.nl

De Drobo 5C is een externe usb 3.0-behuizing in compacte torenvorm met ruimte voor vijf 3,5-inch harde schijven. Je mag verschillende soorten schijven mengen, toevoegen, verwijderen en verwisselen. Je gegevens blijven altijd behouden. Maar werkt deze ‘direct attached storage’-desktopschijf in de praktijk echt zo eenvoudig? Lees het in dezeDrobo 5C das review.

Een das (direct attached storage) is een grote, snelle externe desktopschijf voor intensief multimedia- en datawerk zoals video, audio, fotografie en data-analyse. Het merk Drobo is gespecialiseerd in dergelijke das’en. De 5C is één van de goedkopere modellen in de Drobo-productreeks. Deze compacte zwartmetalen toren heeft achteraan slechts één poort van het type usb-c 3.0 (usb 3.1 Gen1).

Je koppelt het apparaat lokaal aan een macOS- of Windows-werkstation. Er is plaats voor vijf harde schijven van 3,5-inch. Je schuift ze in sleuven die verborgen zijn achter een plastic cover. Dat klikt magnetisch vast op de voorkant van het apparaat, zodat alles er netjes afgewerkt uitziet.

Schijven plaatsen doe je door ze gewoon in de sleuven te duwen tot ze vastklikken. Verwijderen gaat door het plastic houdertje aan de zijkant van elke sleuf opzij te duwen en de schijven eruit te trekken. Schroeven of sledes komen er niet aan te pas. Je mag allerlei soorten 3,5-inch harde schijven mengen; de das kiest zelf een geschikt beschermingsniveau.

Steek je er twee schijven in, dan mag je er één verwisselen zonder dat er gegevens verloren gaan. Bij drie schijven is het mogelijk om één of twee schijven te verwisselen zonder gegevensverlies. Drobo’s eigen raid-systeem BeyondRaid regelt alles zelf: als gebruiker hoef je verder niets te configureren. Een (Engelstalige) wizard op de Drobo-website toont je alles stap voor stap, mocht je daar toch nog behoefte aan hebben. Koppel de das aan je pc met de meegeleverde usb-kabel en installeer de Engelstalige Drobo Dashboard-software voor macOS of Windows.

Schijven verwisselen en back-ups maken

Grote leds naast elke schijf geven aan wat je met de schijven mag doen zonder gevaar voor gegevensverlies. Een groene led betekent dat je de schijf veilig mag verwijderen. Een geelgroen knipperende led wil zeggen dat je de schijf niet mag verwijderen. Brandt de led rood bij een lege sleuf, dan is deze klaar voor het insteken van een schijf. Een rode led bij een sleuf mét schijf duidt op een probleem met die schijf. Dit controleer je via Drobo Dashboard.

Knippert de led rood, dan dien je de betreffende schijf direct te vervangen. Brandt het ledje naast een schijf geel, dan vervang je de betrokken schijf “zo snel mogelijk”. Onderaan toont een reeks blauwe leds in één oogopslag hoeveel ruimte er nog vrij is. In Drobo Dashboard kun je de leds dimmen op een schaal van één (bijna niet zichtbaar) tot tien (fel brandend). Een ingebouwde accu beschermt het volume bij stroomuitval. Het is geen ups waarmee je nog even verder kunt werken, maar het schakelt de das wel op een veilige manier uit als de stroom wegvalt.

Om back-ups volledig gescheiden te houden van de normale externe opslag kun je met behulp van Drobo Dashboard een apart back-upvolume creëren. Standaard heeft dit tweemaal de omvang van de harde schijf in je computer, maar je mag dit natuurlijk vergrootten. De Drobo moet wel een keer herstarten om het volume, dat in principe de Windows-driveletter Z meekrijgt, te activeren. De hele operatie duurt maar een minuut of drie. Voor de back-upsoftware moet je wel zelf zorgen. Windows Backup and Restore en macOS Time Machine worden in elk geval ondersteund.

 

© PXimport

In de praktijk

Je mag allerlei soorten schijven onderling mengen, ideaal als je bijvoorbeeld nog oude ongebruikte harde schijven hebt die je een tweede leven wilt geven. Standaard wordt op Windows een ntfs-volume met een maximale (virtuele) capaciteit van 64 TB gecreëerd. Gebruik je macOS dan wordt standaard een hfs+-volume aangemaakt.

De effectief beschikbare opslagruimte hangt af van de capaciteit van de gebruikte schijven. Wij startten bijvoorbeeld met twee Seagate Enterprise NAS-schijven van respectievelijk 3 en 4 TB. Na het enkele minuten durende formatteerproces resulteerde dit in een effectief beschikbare opslagcapaciteit van 2,6 TB. Later vulden we dit aan met oudere harde schijven van 2 TB, 1 TB en 500 GB. Direct hadden we 5,4 TB opslagruimte tot onze beschikking, zonder dat dit een merkbare invloed had op de doorvoersnelheid. Dit was overigens met één schijf als bescherming. Configureerden we twee schijven als bescherming dan daalde de beschikbare opslagcapaciteit tot 2,7 TB.

Houd er overigens rekening mee dat een Drobo-volume niet compatibel is met Windows Dynamic Disk. Dat lijkt logisch, want BeyondRAID biedt intern ongeveer dezelfde functionaliteit. Ook Windows BitLocker-versleuteling kan je op deze das niet gebruiken. De das heeft zelf ook geen encryptie aan boord, dus in een omgeving met gevoelige data is dat wel iets om rekening mee te houden.

Conclusie

Ja, de Drobo 5C werkt echt zo eenvoudig als geadverteerd. De prestaties van deze das hangen logischerwijze af van het soort schijven dat je erin steekt. De maximaal haalbare prestaties leunen dicht aan bij wat in de praktijk mogelijk is met een usb-aansluiting van 5 Gbit/s. Wil je de flexibiliteit van Drobo BeyondRAID combineren met een hogere doorvoersnelheid dan kun je kiezen voor het duurdere 5D3-model met Thunderbolt 3 op 20 Gbit/s. De meer betaalbare 5C uit onze test is volgens ons vooral interessant voor gebruikers met een voorraadje oude sata-harde schijven die een tweede leven verdienen.

7,0

Ons oordeel

Drobo 5C DAS

Pluspunten

Apart back-upvolume

Wisselen van schijven met behoud gegevens

Verschillende databeschermingsniveaus

Minpunten

Schijfcompartiment niet afsluitbaar

Nogal omvangrijk

Slechts één poort

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten