abonneren

DNS-343

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De DNS-343 is een network storage-apparaat met vier drivebays. Hij is eenvoudig te installeren en ondersteunt veel verschillende raid-levels. Helaas is hij niet extern uitbreidbaar en missen er backupfeatures.

De DNS-343 ziet er degelijk uit, gehuisvest in zijn zwart metalen behuizing met een helder organisch led-scherm aan de voorzijde. De spanning wordt geleverd door een wat groot uitgevallen ac-adapter. Aan de achterzijde bevindt zich een usb-poort en een gigabit ethernet-connector.

Een usb-socket. Handig, dan kunt u daar een externe harde schijf inpluggen. Of toch niet: waar vrijwel alle nas-fabrikanten de usb-poort gebruiken om de interne opslag verder uit te breiden met usb-opslag, beperkt D-Link de poort tot het gebruik van een select aantal printers of een ups (uninterruptible power supply). Erg jammer, want zo kan de interne opslagcapaciteit niet zomaar uitgebreid worden. Ook het maken van een backup wordt hiermee een stuk lastiger; de meeste concurrenten staan het toe een backup van of naar een externe harde schijf te maken. Bij de DNS-343 zult u moeten kiezen voor een backup over het netwerk.

De DNS-343 wordt zonder schijven geleverd, maar dat is zeker geen probleem. Het nas-apparaat ondersteunt alle gangbare 3,5-inch sata-schijven en gezien de forse prijserosie in dit segment bent u zo goedkoper af. De harde schijf zijn makkelijk te plaatsen, u heeft er geen gereedschap voor nodig. Schuif het voorpaneel van het apparaat, druk de schijven in de bays en u bent klaar. Het verwijderen van de schijven gaat al even makkelijk, dankzij kleine handeltjes aan de achterzijde van de behuizing. Uiteraard moet u wel de stroom uitschakelen als u drives toevoegt of verwijdert.

Eenmaal geïnstalleerd kunt u de drives één voor één formatteren, of u stelt ze als één enkel volume in. D-Link ondersteunt raid-0, raid-1 en raid-5 om de prestaties en/of betrouwbaarheid te verhogen. Let op: het instellen van een raid-level is makkelijk, maar als u zich naderhand bedenkt zult u alle drives opnieuw moeten formatteren, waarbij u uw data kwijtraakt. Voor de beste raid-resultaten koopt u identieke schijven.

We installeren een viertal Western Digital sata-schijven, geconfigureerd als raid-0. Eenmaal geformatteerd schotelt D-Link ons een enkele Windows-share voor, maar het is niet lastig de beschikbare ruimte verder op te delen. Hierbij kunnen we gebruik maken van accountbeheer op gebruikers- en groepsniveau. Het is mogelijk quotas in te stellen, maar gebruikers en groepen moeten op het apparaat zelf ingesteld worden -- er is geen mogelijkheid om dit te koppelen aan een Windows-domein of Active Directory.

Een pluspunt van de DNS-343 is de ingebouwde ftp-server, het delen van bestanden via smb/cifs en de iTunes-server voor het streamen van muziek. Ook kunt u instellen dat de DNS-343 bestanden moet downloaden van http- en ftp-bronnen. Een schijfje met Memeo Autobackup zit in de doos, met deze software backupt u pc's in het netwerk naar de DNS-343.

We voeren een aantal eenvoudige lees- en schrijftests uit. De D-Link-nas laat hierbij waarden zien die rond de 30 Mb/s liggen bij leesoperaties en de helft ervan bij schrijfoperaties. Dat is niet slecht, maar lang niet zo hoog als bij andere zakelijke nas-apparaten in ons testlab. Daarnaast vrezen we voor de impact die een toenemend aantal gebruikers heeft op de snelheid.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • vier bays
  • gereedschapsvrije toegang
  • raid-0, 1, 5
  • printer delen via usb
  • geen ondersteuning voor usb-schijven
  • geen backupfaciliteiten
  • geen Windows domeinintegratie
De DNS-343 is een degelijk product, maar zijn doorvoersnelheden liggen aan de lage kant. Tel daarbij op dat er weinig mogelijkheden zijn de nas uit te breiden, dat er geen ingebouwde backupmogelijkheid is en dat web- en databaseservers ontbreken in de firmware en het is duidelijk dat de DNS-343 niet veel kleinzakelijke gebruikers voor zich zal winnen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: