DNS-323

NAS-bedrijven beginnen zo langzamerhand de overstap op sata te maken. Ook D-Link doet vrolijk mee. De DNS-323 is een goedkope manier om zelf een eigen nas in elkaar te schroeven, maar goedkoop is hier geen duurkoop.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De DNS-323 is een van de kleinste nas-behuizingen die we ooit hebben gezien. De behuizing is amper groter dan de twee harde schijven die er in geplaatst kunnen worden en voelt solide aan. Het installeren van de sata-schijven is een fluitje van een cent: de schijven kunnen er gewoon ingedrukt worden. Er komt geen gereedschap aan te pas!

De DNS-323 is voorzien van een gigabit lan-poort en een usb-poort om printers op aan te sluiten. De usb-poort kan helaas niet gebruikt worden om externe schijven op aan te sluiten, al hopen we dat D-Link dit in een firmwareupdate nog recht zal zetten. Na inschakelen van de DNS-323 zoeken we op een pc in hetzelfde netwerkdomein via de Easy Search-tool de nas-schijven op. Via de webinterface komen we in een wizard terecht die ons vraagt hoe we de schijven willen formatteren. Helaas gaat het hier fout: het formatteren wil maar niet beëindigen en na afloop hebben we slechts 100 MB tot onze beschikking. Een tweede poging verloopt succesvoller, maar nu kan Windows de nas-schijf niet meer via UPnP detecteren en moeten we hem handmatig via het ip-adres benaderen. Vreemd.

Eenmaal werkend biedt de DNS-323 een veelvoud aan mogelijkheden. Zo kan hij dienen als iTunes-server of als UPnP AV-server, is er een ftp-server ingebouwd en ondersteunt de nas-schijf ook gebruikersbeheersmogelijkheden. Bij de software voor de DNS-323 vinden we Memeo AutoBackup, een tool die automatisch backups naar de nas-schijf kan maken. Deze backups kunnen van encryptie worden voorzien en ook incrementeel backuppen behoort tot de mogelijkheden.

Kijken we naar de prestaties van de D-Link DNS-323 in combinatie met twee 300 GB sata2-schijven in raid0, dan kunnen we tevreden zijn. Schrijven gebeurt met ongeveer 10 MB/s, uitlezen met 15 MB/s. De vergelijkbare Thecus N2100 laat hier 9 MB/s en 18 MB/s zien, dus er is nog wel ruimte voor verbetering.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Eenvoudige installatie
  • iTunes/UPnP AV-server
  • Goedkoop
  • Geen aansluiting voor externe schijven
De D-Link DNS-323 is klein, stil, eenvoudig te installeren en vooral goedkoop. Wie eenmaal door de setupwizard heen is geraakt zal veel plezier aan dit apparaat bevinden. De aansluitmogelijkheden en prestaties liggen net wat lager dan bij concurrent Thecus N2100, maar deze is dan ook meteen een stuk prijziger.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: