abonneren

Disk Station DS409slim

Bedrijven die opslagcapaciteit beschikbaar stellen aan hun werknemers kiezen meestal voor network attached storage (nas)-apparaten die gebruik maken van 3,5-inch harde schijven. De Synology DS409slim is echter een afgeslankt kastje dat gebruik maakt van 2,5-inch schijven. De behuizing meet niet meer dan 12 bij 11 bij 14 centimeter.

Laat de afmetingen u niet voor de gek houden: de DS409slim behuist een groot aantal features waardoor deze nas zowel zakelijk als privé zijn mannetje staat. Aan de voorzijde van het pikzwarte chassis vinden we een rij led-indicatoren en een usb-poort. Steek hier een usb-stick in en met een druk op de knop aan de linkerzijde van het apparaat kopieert u de inhoud naar de nas.

Aan de achterzijde vinden we een tweede usb-poort, geflankeerd door een esata en gigabit lan. De vier sata-drivebays zijn ook via de achterzijde benaderbaar. Ze verwijderen is een kwestie van de juiste caddie naar buiten trekken.

Binnenin de behuizing bevindt zich een ventilator om de drives koel te houden. Gelukkig is deze fan nauwelijks hoorbaar en slaat hij alleen aan wanneer nodig. Het is mogelijk de temperatuur van de inviduele drives te controleren via de web-interface.

Synology heeft zijn best gedaan op deze interface. Alle opties zijn aan de linkerzijde van het scherm geplaatst, waardoor u met één muisklik altijd bij het gewenste menu bent. Onze enige klacht is dat de verschillende wizards, bijvoorbeeld voor het aanmaken van een nieuw volume of gedeelde map, beter bovenaan deze lijst hadden kunnen staan in plaats van verspreid tussen de menu's. Dit is slechts een klein minpunt; over het algemeen is de interface eenvoudig te doorgronden en vrij van overbodige troep.

De DS409slim wordt normaliter zonder drives geleverd, dus tel deze wel bij de aanschafprijs op. Voor deze review plaatsen we drie Western Digital WD2500BEVT-drives, elk met een capaciteit van 250 GB en een rotatiesnelheid van 5400 rpm. Dankzij ondersteuning voor jbod, raid-0/1/5 en raid-6 (raid-5 + spare) kunt u elke mogelijke opslagmogelijkheid kiezen via de web-interface.

We zijn onder de indruk van de prestaties van de DS409slim. Schakelen we de drie schijven in raid-0, waarbij we 750 GB opslagruimte tot onze beschikking krijgen, dan halen we een indrukwekkende lees- en schrijfsnelheid van 54 MB/s en 37 MB/s respectievelijk bij het kopiëren van een bestand van 580 MB. Uiteraard is deze doorvoersnelheid afhankelijk van het type netwerk dat u heeft en de schijven die u inbouwt, maar toch.

De DS409slim zit niet verlegen om features. Netwerkbackups kunnen automatisch worden uitgevoerd op vooraf ingestelde tijden of ad hoc. De Download Station maakt het mogelijk gegevens binnen te halen van ftp, http en bittorrent. De meegeleverde Synology Surveillance Station 2-software kan videostreams van compatibele ip-camera's in het netwerk opnemen. De software ondersteunt maximaal vijf camera's en de meeste modellen worden ondersteund.

Tel daarbij op dat de DS409slim tot 30 websites kan hosten, voorzien is van een ingebouwde iTunes- en DLNA-server en het is duidelijk dat het hier om een uitgebreide, krachtige nas gaat. Sluit een setje usb-speakers aan en de DS409slim speelt muziek van internetradiostations af als u aan het werk bent.

De DS409slim lijkt ideaal voor thuisgebruik, maar kan ook prima in een zakelijke omgeving gebruikt worden. Er zijn veel mogelijkheden aanwezig om in te stellen hoeveel schijfruimte elke gebruiker krijgt toegewezen. Het apparaat kan zichzelf automatisch in- en uitschakelen, om buiten kantooruren stroom te besparen. Omdat er sowieso gebruik gemaakt wordt van 2,5-inch schijven is de energieconsumptie niet erg hoog. We meten 12 watt (idle) tot 18 watt (in gebruik).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • enorm veel features
  • intuïtieve interface
  • hoge doorvoersnelheden
  • compact
  • stil
  • 2,5-inch drives maken DS409slim prijzig
Voor bedrijven die op zoek zijn naar een eenvoudige nas is de lijst van mogelijkheden van de DS409slim misschien wat teveel van het goede. Met een aanschafprijs van € 399 voor de kale behuizing betaalt u dan ook een forse prijs voor deze mogelijkheden. Ook moet u niet vergeten dat 2,5-inch schijven per gigabyte duurder zijn dan 3,5-inch schijven. Dat gezegd hebbende: wie op zoek is naar een capabele nas kan zijn lol op met de DS409slim. Dankzij de intuïtieve interface en hoge doorvoersnelheden is de DS409slim een absolute aanrader.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: