abonneren

Disk Station DS209+

De DS209+ biedt alle mogelijkheden die we van een moderne nas mogen verwachten, inclusief https voor beveiligde webhosting, versleutelde backups via het netwerk, ondersteuning voor NFS en zelfs ondersteuning voor usb-speakers en externe geluidskaarten.

Stiekem is de DS209+ een small business server, met indrukwekkende doorvoersnelheden. Op ons gigabitnetwerk, waar we jumbo frames hebben uitgeschakeld om compatibiliteitsredenen, weet de DS209+ een lees- en schijfsnelheid van 36,8 MB/s respectievelijk 31,6 MB/s te noteren. Wauw. Wie nog een 100 Mbit-netwerk heeft liggen, heeft hier weinig aan: het maximum van deze netwerktechniek ligt op 12,5 MB/s.

De nas wordt aangedreven door een 800 MHz-processor met 512 MB aan ram-geheugen. Dit verklaart de prima resultaten. Het streamen van media via dlna verloopt ook probleemloos; video kijken op de PlayStation 3 of Xbox 360 verloopt zonder problemen.

Het chassis is wat kaal en het installeren van een harde schijf vereist wat doorzettingsvermogen. De sata- en stroomkabels moeten handmatig op de harde schijf worden aangesloten en vastgeschroefd worden. Het installatieproces, dat onder Windows uitgevoerd wordt, is in redelijk verhaspeld Engels geschreven en kan daardoor beginners afschrikken -- vooral wanneer het apparaat om een configuratiebestand vraagt, een stap die u gewoon over hoort te slaan. Het instellen van een raid-niveau wordt alleen uitgelegd in de webconfiguratiehandleiding en zelfs dan wordt niet uitgelegd wat de verschillen tussen de verschillende raid-niveaus zijn.

Wie veel van nas-apparatuur weet kan zijn lol op in deze configuratieïnterface: er zijn enorm veel zaken in te stellen en de interface bevat alles van een temperatuursensor (40 graden Celcius) tot scheduled on/off. In slaapstand verbruikt het apparaat 0,5 watt. Het is jammer dat de energieconsumptie in idle- en onder belasting een stuk hoger ligt dan bij de concurrentie. Ook maakt de DS209+ behoorlijk wat lawaai.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • snelle overdrachtssnelheden
  • uitgebreide mogelijkheden
  • niet erg stil
  • ingewikkelde installatieprocedure
Voor kleinzakelijk gebruik voldoet deze nas zeker, maar voor thuisgebruik is hij toch wat minder geschikt. Het hoge geluidsniveau en het hoge energieverbruik zijn hier de belangrijkste redenen voor.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie