De beste zakelijke nas'en getest

beste zakelijke nas

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder op pagina 2

Thecus N5810Pro

beste zakelijke nas

De redelijk forse, zware Thecus N5810Pro is volledig van metaal gemaakt en biedt plaats aan vijf sata3-schijven, die je in de afsluitbare metalen sledes vastschroeft. Hij wordt aangedreven door een quadcore Intel Celeron J1900 cpu en heeft 4 GB ram, uit te breiden tot 8 GB. Het apparaat is ruim voorzien van poorten. Zo zitten er maar liefst vijf gigabit-ethernetpoorten op, naast hdmi, s/pdif, usb 2.0 en usb 3.0 (waarvan één vooraan).

Nog een bijzonderheid is de ingebouwde ‘miniUPS’ die ervoor zorgt dat de nas bij een stroomuitval zorgvuldig wordt afgesloten. Netwerk- en usb-ups’en worden overigens daarnaast ook ondersteund. De compacte batterij voor de ups-functie is apart meegeleverd en moet je zelf monteren in een speciaal daarvoor bedoelde sleuf aan de achterzijde. Bij stroomuitval klinkt een pieptoon en verschijnt een waarschuwing op het display. Afhankelijk van hoe vaak de batterij gebruikt wordt, dien je deze om de één à drie jaar te vervangen. De nas werkt overigens ook zonder deze mini-ups.

Het Linux-gebaseerde ThecusOS zit intussen op versie 7 en behoudt zijn klassieke, menugestuurde interface. Het ziet er allemaal wat ouderwetser, maar ook serieuzer uit dan bij de meeste concurrenten. De functionaliteit is zeer uitgebreid. Stapelen van nas-servers, beveiliging, directory-integratie, cloudtoegang en virtualisatie zijn allemaal van de partij.

De N5810Pro heeft uit de verpakking een vast ip-adres. Dat en andere statusinformatie is te zien op het tweeregelige lcd-display. Om de nas in gebruik te nemen, dien je ofwel de installatie-pc in hetzelfde netwerk te plaatsen als de nas, of je gebruikt de Thecus Setup Wizard voor Windows. Een oem-versie van Acronis True Image is als download beschikbaar. Dit is de stilste nas in deze test, zowel tijdens opstarten als werking. Het app-aanbod is zeer uitgebreid.

Thecus N5810Pro

Prijs: € 818,-
Website: thecus.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Stevig gebouwd
 • Stil
 • Ingebouwde mini-ups
 • Minpunten
 • Geen Nederlands
 • Ouderwetse interface

WD My Cloud Pro PR4100

beste zakelijke nas

Deze compacte nas met vier schijfsleuven heeft een metalen chassis. Hij wordt leeg verkocht of met een capaciteit van 8 tot 40 TB vooraf gevuld met WD Red nas-harde schijven. Wij hebben ze leeg getest met ssd’s om de vergelijking met de andere nas’en eerlijk te houden, maar in principe passen in de PR4100 alleen 3,5-inch sata-schijven.

De schijfcassettes zijn immers vast gemonteerd: je opent de klep van elke sleuf en schuift de 3,5-inch harde schijf erin tot ze vast klikken. Ze er weer uithalen gebeurt via een veermechanisme. Met een beetje wringen kregen we er onze 2,5-inch test-ssd’s toch in, maar dat is duidelijk niet de bedoeling. De PR4100 gebruikt een quad-core Intel Pentium N3710 processor met 4 GB ram die je officieel niet verder kan uitbreiden.

Volgens de handleiding kan je de so-dimm echter wel vervangen door een exemplaar met meer geheugencapaciteit. Statusboodschappen verschijnen op het tweeregelige blauwe led-scherm. Zo vind je bijvoorbeeld snel het toegewezen ip-adres terug. Deze nas heeft twee aansluitingen voor externe voedingen, maar er wordt standaard slechts één voeding meegeleverd.

Het Linux-gebaseerde WD My Cloud OS 3 valt op door zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Voor beginners is dit zeker de eenvoudigst te bedienen nas, maar hij biedt toch alle geavanceerde mogelijkheden die je verwacht, zoals beveiligde internettoegang via WD My Cloud, bestandssynchronisatie via WD Sync, computerback-ups via WD SmartWare Pro, Apple Time Machine en Acronis Trueimage, streaming met videotranscoding via de Plex-mediaserver, camerabewaking via Milestone Arcus, lastenverdeling van beide gigabit-ethernetpoorten, hardwareversleuteling van raid-volumes en de mogelijkheid om het raid-volume ‘online’ (dus zonder dat je het apparaat uitschakelt) uit te breiden of te wijzigen.

Het app-aanbod is uitgebreider dan toen we deze nas de vorige keer testten, maar blijft beperkt in vergelijking met de andere fabrikanten. Wel is deze nas officieel gecertificeerd voor Adobe Creative Cloud. Met de mobiele My Cloud-app breng je snel media over vanuit de PR4100 naar de Creative Cloud om bestanden vanaf elke gewenste locatie te bewerken en op te slaan.

WD My Cloud Pro PR4100

Prijs: € 515,-
Website: wdc.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Overzichtelijke interface
 • Eenvoudige bediening
 • Stil
 • Minpunten
 • Relatief weinig apps
 • Sommige ‘apps’ zijn reclame-links
 • Schijflades niet afsluitbaar

Conclusie

De geteste nas’en presteren allemaal goed tot zeer goed. Als je deze nas’en vult met WD Red nas-harde schijven van 3 TB en vervolgens de opslagprijs per sleuf en per effectief beschikbare terabyte bij raid5 berekent, verschillen ze nauwelijks inzake prijs. De verschillen zitten hem vooral in de bouwkwaliteit en het besturingssysteem. De Netgear ReadyNAS RN626X is de krachtigste en meest uitgebreide nas in de test, maar wellicht niet toevallig is het ook de duurste. De Synology DiskStation DS918+ biedt het meeste waar voor zijn geld, maar zijn voorsprong op de rest is niet erg groot.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Opslag

Tags: synology, netgear, nas