De beste zakelijke nas'en getest

beste zakelijke nas

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder op pagina 2
We testen vijf desktop-nas’en voor professioneel en kleinzakelijk gebruik, met ruimte voor minstens vier schijven. Je centraliseert er al je data en back-ups mee, maar het zijn ook heuse applicatie- en virtualisatieservers die toch stil en compact genoeg zijn voor in een werkruimte. Wat is de beste zakelijke nas?

Moderne nas’en zijn uiteraard meer dan datacentrales. Het zijn servers waarmee je allerlei netwerktaken centraliseert en waarvan je de functionaliteit met behulp van apps vrijwel onbeperkt uitbreidt. Je host er je blog of website mee, downloadt automatisch bestanden, maakt centrale back-ups van al je apparaten en virtualiseert computers en applicaties.

Gegevens gaan dankzij steeds slimmere raid-mechanismes niet verloren wanneer een schijf kapot gaat: vervangen zonder dat je de nas hoeft uit te schakelen en je kan weer verder werken. Als je twee van deze nas’en combineert, kan je voor relatief weinig geld zelfs een automatisch ‘fail-over-’systeem creëren. Automatische ‘disaster recovery’ behoort op die manier ook voor thuiswerkers en kleinere bedrijven tot de mogelijkheden en dat hoeft geen waanzinnige bedragen te kosten.

Voor deze test vroegen we fabrikanten om quadcore-nas’en met ruimte voor vier à zes schijven, minstens twee gigabit-netwerkpoorten, één of meer usb3.0-aansluitingen en minimaal 1 GB ram. Deze nas’en zijn minstens geschikt voor één tot 25 gelijktijdige gebruikers en stil genoeg om in een werkruimte te gebruiken.

beste zakelijke nas
Klik op de afbeelding voor alle testresultaten op leesbaar formaat.

Netgear RN424

beste zakelijke nas

Deze compacte, zwarte dualcore Intel Atom-gebaseerde nas met ruimte voor vier schijven is zowel leeg als gevuld verkrijgbaar. Beschikbare capaciteiten zijn dan 12, 16 en 24 TB, met naar keuze desktop- of enterprise-drives. Als je hem zelf vult met 12TB-hd’s, is maximaal 48 TB maximaal mogelijk. Wij testen het lege model RN42400. Volgens Netgear is deze nas geschikt voor maximaal veertig gebruikers.

Zoals altijd bij Netgear is de bouwkwaliteit uitstekend: tot en met de sledes is alles gemaakt van stevig metaal. De klep heeft een tweeregelig led-scherm met statusinformate (onder andere het ip-nummer) en vijf grote druktoetsen in cursorformatie. Het toewijzen van een ip-adres aan je nas in je netwerk kan voortaan ook via ReadyCLOUD en een webbrowser. Het programma RAIDAR kan uiteraard ook nog worden gebruikt, maar alleen op een Mac of pc.

Schijven installeren kan zonder schroeven, behalve als het 2,5-inch exemplaren zijn. Nieuwe schijven worden standaard en zonder dat je dit vooraf kiest geformatteerd in Netgear’s x-raid2, met automatische expansie en vergroting van volumes naarmate je schijven bijsteekt of kleinere vervangt door grote. Als bestandssysteem wordt standaard btrfs gebruikt, met zijn verbeterde veiligheidsvoorzieningen zoals automatische snapshots en een functie tegen bitrot.

Netgear richt zich met zijn nas’en vooral op de zakelijke markt. Het op Linux gebaseerde ReadyNAS-besturingssysteem oogt daardoor wat klassieker dan dat van sommige andere fabrikanten. De mogelijkheden zijn echter even uitgebreid, zo niet uitgebreider. Dat geldt ook voor het aantal beschikbare apps. ReadyNAS biedt niet alleen functies die nuttig zijn voor thuiswerkers, zoals streaming, geautomatiseerde back-ups, synchronisatie in twee richtingen van gegevens met externe clouddiensten en een gebruiksvriendelijke persoonlijke cloud (ReadyCLOUD).

Het heeft ook erg uitgebreide zakelijke functies. Zo is de ondersteuning voor virtualisatie en iscsi uitstekend. Deze nas is trouwens gecertificeerd voor Vmware vSphere ESXi 6.0. Nieuw is dat de firmware voortaan in drie varianten beschikbaar is: ‘long-term support’, ‘stable’ en ‘beta’. De gebruiker kiest zelf de te installeren variant. Ook dat is in een bedrijfsomgeving extra interessant.

Netgear RN424

Prijs: € 700,-
Website: netgear.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Stevig gebouwd
 • Vijf jaar garantie
 • Veel zakelijke functies
 • Minpunten
 • Stevige aankoopprijs
 • Schijflades niet afsluitbaar

Netgear RN626X

beste zakelijke nas

Deze quadcore, Intel Xeon-gebaseerde nas met ruimte voor zes schijven is het op één na hoogste model in Netgear’s productgamma van desktop-nas’en. Het model erboven, de RN628X, biedt ruimte aan acht schijven. Voor méér is er nog de Netgear’s rackmount-serie met tot zestig schijfsleuven (132 schijven met een expansiemodule, voor 1 PetaByte storage). Maar al die modellen draaien wel gewoon hetzelfde ReadyNAS-besturingssysteem.

De RN626X is fors groter dan de RN424, maar design en bouwkwaliteit zijn hetzelfde. Ook de metalen schijfsledes met eenvoudige montage van 3,5inch-hd’s zijn identiek en uitwisselbaar. De RN626X heeft achteraan één extra usb3.0-poort en twee extra gigabit-ethernetpoorten. Bij dit grotere model is de voeding wel gewoon intern gemonteerd.

De RN626X maakt overigens niet méér lawaai dan zijn kleinere broer en kan perfect in een werkruimte worden gebruikt. Eén en ander hangt natuurlijk ook af van hoe lawaaierig de gebruikte schijven zijn. Deze nas is leeg verkrijgbaar, maar ook gevuld met maximaal 36 TB aan enterprise-schijven. Hij ondersteunt volgens Netgear tussen de veertig en honderdtwintig gebruikers.

De werking van virtuele machines, databases en sommige back-upprogramma’s versnel je via ReadyTIER, een nieuwe voorziening in ReadyNAS 6.9. Daarmee wordt bestandssysteemmetada gecachet op een ssd-raid. Zo worden kleine bestanden sneller gelezen en geschreven.

Bij een nas met ruimte voor vier schijven zoals RN424 betekent het wel dat je voor raid0/1 moet kiezen: een raid met twee hd’s en een metadata-raid met twee ssd’s. Maar als de nas vooral voor virtualisatie gebruikt wordt, is de mogelijkheid in elk geval ook op de kleinere nas’en van deze fabrikant beschikbaar. Netgear zegt dat het met ‘data tiering’ een iops-verbetering tot wel twintig keer merkt in lab-testen met random sequentiële schrijfoperaties.

Netgear RN626X

Prijs: € 1.655,-
Website: netgear.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Stevig gebouwd
 • Vijf jaar garantie
 • Veel zakelijke functies
 • Minpunten
 • Stevige aankoopprijs
 • Schijflades niet afsluitbaar

Synology DiskStation DS918+

beste zakelijke nas

De DS918+ is een compacte, van lichte kunststof vervaardigde viersleuven-nas met een metalen binnenkant. Hij is volgens Synology bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven en ‘IT-enthousiastelingen’. Hij wordt leeg verkocht en er zit geen lcd-scherm op, alleen leds. Dit is één van de stillere nas’en in deze test, hoewel hij achteraan twee ventilatoren heeft die je op drie verschillende snelheden kan laten draaien: volledig, koel of stil.

Intern heeft deze nas een quad-core Intel Celeron-processor die twee 4K-videostreams tegelijk kan transcoderen. Maar wil je die mogelijkheid effectief gebruiken, dan is het aan te raden het standaardgeheugen van 4 GB uit te breiden met een extra so-dimm, tot een totaal van 8 GB. Onderaan zijn er twee eenvoudig te openen klepjes waarachter sleuven schuilgaan voor m.2 nvme 2280-ssd’s. Die kan men gebruiken voor caching, bijvoorbeeld van virtualisatie- of database-applicaties. De DS918+ is gecertificeerd voor verschillende virtualisatie-oplossingen, bijvoorbeeld ook OpenStack.

Het Linux-gebaseerde DSM (DiskStation Manager)-besturingssysteem heeft een desktop-achtige vensterinterface. Je regelt de werking volledig volgens jouw behoeften. De webinterface werkt naadloos met mobiele browsers, al heeft Synology ook tientallen mobiele apps voor allerlei functies. Naast antivirus zijn er andere beveiligingsopties, zoals AppArmor, dat schadelijke apps automatisch blokkeert, of de mogelijkheid om apps van niet-vertrouwde bronnen automatisch te blokkeren. Daarnaast ondersteunt de nas tweestappenverificatie.

Schijven worden automatisch geconfigureerd met behulp van Synology’s flexibele hybrid raid (shr)-beheersysteem. Btrfs is het standaard bestandssysteem. De cloudfuncties zijn zeer uitgebreid. Met de Cloud Station Suite is de nas veilig van afstand benaderbaar en back-up en synchroniseer je informatie compleet met intelligent versiebeheer, zodat je een bestand naar een specifiek tijdstip kunt herstellen. Alle informatie wordt sterk versleuteld en gecomprimeerd. Valt het internet weg dan kun je offline werken. Alle wijzigingen die je aangebracht, worden dan gesynchroniseerd zodra de nas opnieuw is verbonden met internet.

De uitgebreide e-mailoplossing MailPlus (niet te verwarren met de gelijknamige e-mailmarketingsoftware van Spotler) wordt geleverd met vijf gratis accounts. De licenties zijn eeuwig geldig, maar functioneren na activering alleen op deze nas: je kunt ze niet migreren, ook niet naar een andere Synology-nas. Als je een ‘high-availability cluster’ configureert met meerdere Synology-nas’en dan zijn zelfs tien e-mailaccounts gratis voor één cluster. Heb je meer licenties nodig, dan moet je daarvoor betalen.

Niet alle apps zijn overigens gratis. Voor exFAT-toegang moet je een klein bedrag betalen. En wil je overschakelen van Synology’s eigen basale antivirus naar de uitgebreidere McAfee-variant dan kost dit eveneens geld.

Nieuw is Synology C2 Backup, een specifiek voor Synology ontworpen back-upservice in de cloud, die werkt met de Hyper Backup-app en AES-256 versleuteling toepast. De datacentra staan in Frankfurt en vallen dus onder de EU-privacyregels. Prijzen exclusief btw starten vanaf 10 euro per jaar voor 100 GB en gaan tot 70 euro per jaar voor 1 TB, met ontdubbeling van gegevens. Eén Synology-account kan C2 Backup gebruiken met meerdere nas’en, zolang ze maar hetzelfde account gebruiken. De prijzen lijken ons redelijk in vergelijking met de vele andere back-updiensten in de cloud die je eveneens via Hyper Backup kan gebruiken.

Synology DiskStation DS918+

Prijs: € 549,-
Website: synology.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk besturingssysteem
 • Veel apps
 • Stil
 • Minpunten
 • Geen schermpje
 • Helemaal van kunststof

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Opslag

Tags: synology, netgear, nas