}
abonneren

De beste externe schijven voor ieder doeleinde

beste externe schijven

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina
Wens je vlotte toegang tot een behoorlijke hoeveelheid dataopslag en neem je de boel graag mee? Er bestaan genoeg externe datadragers die aan deze voorwaarden voldoen. We zetten enkele van de beste externe schijven van het moment op een rij, ieder voor een ander doeleind.

Er zijn nogal wat externe opslagdragers op de markt, van kleine ssd- en 2,5inch-modellen tot uitgebreide modellen met meerdere 3,5inch-schijven. In deze IJzerwaren laten we enkele bijzondere exemplaren de revue passeren. Een opvallende ontwikkeling is dat steeds meer externe opslagdragers een usb-c-aansluiting hebben. Aangezien deze poort naast usb meerdere interfaces ondersteunt, is de harddisk veelzijdiger dan ooit. Zo laad je bijvoorbeeld tijdens de dataoverdracht via dezelfde kabel een aangesloten laptop op.

LaCie Porsche Design Desktop Drive (219 euro / 5 TB)

Met de Porsche Design Desktop (zie bovenstaande afbeelding) richt LaCie zich op mensen die een externe datadrager zoeken met een luxe uitstraling. Het design is in samenwerking met autofabrikant Porsche ontwikkeld en ziet er mede dankzij de afgeronde hoeken gelikt uit. De behuizing heeft verder een zilverachtige kleurstelling met een ruw oppervlak. Als materiaal is er gekozen voor aluminium van een halve centimeter dik, waardoor het product wel een stootje kan hebben. Ondanks de stevige behuizing valt het gewicht van 870 gram nog alleszins mee.

Naast een aansluiting voor de voedingskabel is er een usb-c-aansluiting met ondersteuning voor de usb3.1-interface voorhanden. Niet iedere computer of monitor beschikt over usb-c, dus gelukkig levert LaCie een adapterkabel mee voor aansluiting op een reguliere usb-poort. Hoewel het een externe opslagdrager betreft, valt deze schijf met 12,3 × 17,8 × 3,9 centimeter aan afmetingen niet onder de kleinste externe schijven.

De binnenzijde biedt plek aan een 3,5inch-schijf met een toerental van 7200 rpm. De fabrikant claimt een theoretische overdrachtssnelheid van 5 gigabit per seconde voor het opslaan van bestanden. Prettig is dat LaCie software meelevert om back-ups te maken en data te beveiligen met 256bit-aes-encryptie. De LaCie Porsche Design Desktop Drive is met 4, 5, 6 en 8 TB schijfruimte verkrijgbaar.

WD MyPassport SSD (399,99 / 1 TB)

beste externe schijven

Wie de lees- en schrijfsnelheid van een externe harddisk erg belangrijk vindt, kan niet om ssd-opslag heen. De My Passport SSD-lijn van Western Digital bevat externe opslagdragers met 256 GB, 512 GB en 1 TB opslag. Hierin is een ssd met een formfactor van 2,5 inch verwerkt. De schijf is standaard geformatteerd als exfat-bestandssysteem, zodat het vanuit de doos werkt onder Windows en macOS. Western Digital heeft zijn best gedaan om de behuizing schokbestendig te maken. Volgens de fabrikant overleeft deze externe ssd-schijf namelijk een val tot een hoogte van bijna twee meter.

Het product is dankzij de compacte afmetingen van 4,5 × 9 × 1 centimeter zeer geschikt om onderweg mee te nemen, dus de stevige behuizing komt hierbij goed van pas. Verder weegt deze externe datadrager slechts 170 gram. Het kastje bestaat voor de helft uit een matzwarte afwerking, terwijl de andere helft een zilverkleurig ontwerp heeft met een geribbeld oppervlak. De Amerikaanse fabrikant heeft de behuizing voorzien van een usb-c-aansluiting met ondersteuning voor de usb3.1-interface.

Ook aansluiting via usb-a is mogelijk dankzij de meegeleverde adapter. Via de usb-c-poort zou er een theoretische overdrachtssnelheid van 515 MB per seconde haalbaar zijn. Aansluiten op een stopcontact is overigens niet nodig. Western Digital levert schotelt kopers verder encryptiesoftware voor hardwarematige versleuteling (256bit-aes) en een back-upoplossing voor. Het laatstgenoemde programma ondersteunt onder onder Dropbox-integratie en de Apple-toepassing Time Machine.

G-Technology G-DRIVE Thunderbolt 3

beste externe schijven

Gebruikers van een Mac hebben baat bij een externe schijf met thunderbolt 3. De G-DRIVE van G-Technology heeft twee van deze aansluitingen aan boord, zodat dit product prima het middelpunt vormt tussen al je Apple-apparatuur. Gebruik je geen computer met een thunderbolt-poort, dan kun je de usb-c-aansluiting met ondersteuning voor de 3.1-interface gebruiken. Een adapter voor aansluiting op usb-a is in de doos inbegrepen.

De zilverkleurige behuizing bevat een 3,5inch-schijf van HGST, waarmee er volgens het Amerikaanse merk een maximale overdrachtssnelheid haalbaar is tot 250 MB per seconde. Het toerental van deze schijf bedraagt 7200 rpm. De harddisk is verder hfs+-geformatteerd en biedt ondersteuning aan het back-upprogramma Time Machine. G-Technology heeft gekozen voor een stevige behuizing van aluminium. De ene zijkant bevat te midden van pakweg honderd koelgaatjes een lichtgevend logo. De andere zijkant is voorzien van een aan/uit-schakelaar en alle aansluitingen.

Opvallend is dat er ook een Kensington Lock aanwezig is, zodat je eventueel een geschikt slot gebruikt. De afmetingen bedragen 13 × 21 × 4,5 centimeter, dus de behuizing is voor mobiele begrippen behoorlijk ruim. De stevige behuizing draagt dan ook bij aan een wat hoger gewicht, namelijk ruim 1,2 kilogram. De G-DRIVE is verkrijgbaar met 4, 6, 8, 10 en 12 TB schijfruimte. Gunstig is dat de fabrikant vijf jaar garantie geeft op dit product.

LaCie Bolt3 (2100 euro / 2 TB)

beste externe schijven

De Bolt3 oogt ietwat merkwaardig, omdat LaCie een nogal bijzondere voet heeft ontwikkeld. Hierop zet je deze externe ssd-schijf namelijk schuin neer, waardoor het net lijkt of het apparaat ieder moment kan omvallen. Bij de onderste koelgaten is er blauwe verlichting zichtbaar die dankzij het schuine ontwerp naar beneden straalt. Hierdoor is het licht goed zichtbaar op bijvoorbeeld een bureaublad.

Binnen de behuizing zijn twee m.2-ssd’s geïntegreerd van ieder 1 TB. LaCie claimt een maximale leessnelheid van 2800 MB per seconde, terwijl de schrijfsnelheid in het gunstigste geval 2200 MB per seconde bedraagt. Het Franse merk positioneert deze externe ssd-schijf dan ook als ideale oplossing voor professionals die hoogwaardige 4/5/6K-video’s ergens willen opslaan. Opvallend is dat LaCie ervoor heeft gekozen om uitsluitend twee thunderbolt3-poorten toe te voegen achter een kunststof klepje, waardoor er dus een computer met een usb-c-poort is vereist. In totaal kunnen gebruikers maximaal vijf thunderbolt3-apparaten koppelen.

De thunderbolt3-poorten maakt de Bolt3 zeer interessant voor Mac-gebruikers en het is dan ook niet zo vreemd dat de schijven al geformatteerd (hfs+) zijn voor gebruik in macOS. Ondanks de compacte m.2-formfactor is de aluminium behuizing met 20,3 × 11,5 × 2,5 centimeter nog best groot. Zonder de magnetische voet weegt deze externe ssd-schijf 785 gram. Bij de Bolt3 zit encryptiesoftware (256bit-aes) en een back-uplossing bijgesloten. Deze software werkt zowel onder Windows als macOS.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Opslag

Tags: Seagate, Opslag, Hdd, Lacie, Buffalo, westerndigital, promise

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI