Corsair Performance Pro 256 GB

Er zijn inmiddels heel wat sata-3 ssd's op de markt. Modellen die theoretisch tot zo'n 600 MB/s kunnen lezen wegschrijven. In feite zijn er maar een handvol controllers, waarbij Sandforce en Marvell een flink stuk van de taart hebben. Wij testen de Corsair Performance Pro die op Marvell gebaseerd is.

Corsair heeft ons een 256GB-versie van de Performance Pro toegestuurd. Deze kost ongeveer 369 euro. Dat lijkt vrij pittig als we naar de concurrenten kijken. Samsung is goedkoper, net als OCZ met de Vertex 3. De Plextor en bijvoorbeeld Kingston HyperX zijn weer duurder.

Corsair gebruikt voor de Performance Pro de Marvell 88SS9174 controller. Deze stuurt een setje Toshiba flash-chips aan en ondersteunt zoals alle moderne ssd's Sata-3 (Sata-600). Om data tijdelijk kwijt te kunnen, heeft Corsair 512 MB cache naast de controller gezet.

Compressie
Tevens kan de controller data comprimeren om hogere doorvoersnelheden te halen. En gelukkig zien we TRIM-ondersteuning en wear leveling om de chips te ontzien. Kortom: nagenoeg hetzelfde pakket als de Sandforce-SF2000-serie controller.

Dat datacompressie goed kan werken, bewijzen benchmarks. Echter, de metingen laten ook zien dat als data niet comprimeerbaar is, de ssd vaak maar de helft van de beloofde snelheid op de verpakking haalt. Hou daar rekening mee.

Flexibel
We testen de Corsair Performance Pro op ons nieuwe AMD FX-platform dat we voor SSD-tests gebruiken. De FX-8150 draait gewoon op standaardsnelheid. Verder zit er 8GB ddr3-1866 in (Corsair). Het besturingssysteem is Windows 7 Ultimate (64bit).

De Corsair doet het bijzonder goed in onze benchmarks. De lees- en schrijfsnelheden in ATTO zijn op een keurig niveau. De maximale leessnelheid is 500 MB/s en de maximale schrijfsnelheid 415 MB/s. Dat is lager dan een Vertex 3, maar de kracht van de Performance Pro zit in kleine blokken en niet-comprimeerbare data. Zo laat onder meer AS SSD zien. Daar scoort de Performance Pro beter dan de Samsung 830 die ook al bijzonder flexible is met niet-comprimeerbare data. De totaalscore is 733 van de Corsair. De Samsung 830 scoort daar 669 (wel de 128 GB-versie!). De winst zit vooral in de schrijfsnelheid van de Performance Pro: die is bij 4K-64Thrd een stuk hoger: 213 MB/s ten opzichte van 114 MB/s.

De snelste
In PCMark zet de Corsair een score neer van 66.313 punten: de hoogste score die we tot nu toe hebben gemeten. De Samsung scoort 54.025 punten. De Adata S511 zit daar een tikje boven. De Patriot Wildfire scoort net geen 60.000. Kortom: de Corsair is een bijzonder goede allrounder. Dit laat zien waar de extra euro's heen zijn gegaan: goede firmware.

Capaciteit (GB)256Schijfformaat2.5 inchInterfaceSATA-3Cachegeheugen (KB)524288Read seek time (ms)0.1BijzonderhedenSSD

10

Ons oordeel

Pluspunten

Erg snel

Stabiele doorvoer

Minpunten

Pittig geprijsd

Conclusie

De Corsair Performance Pro is een tikje duurder dan de concurrentie, maar daar tegenover staan ongelooflijk goede prestaties. Het is de snelste 'real life' SSD die we hebben getest. Het zal met comprimeerbare data een fotofinish zijn met de Vertex-3 die altijd aan de top heeft gestaan. Echter: de Corsair is een stuk sneller met niet-comprimeerbare data, wat veel voordelen heeft in dagelijkse scenario's. Immers: lang niet alle data is in te pakken! Mede om die reden geniet de Corsair onze voorkeur. Ondanks de hogere prijs een aanrader. Zeker voor de power-user....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten