Corsair Neutron 240 GB

Zo vaak zie je het niet: een ssd met een nieuwe controller. Corsairs Neutron heeft geen Marvell, Sandforce of Jmicron, maar een LM87800 van LAMD! We zijn benieuwd hoe hij presteert en vergelijken hem met de OCZ Vertex 4.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • snelle lezer
  • consistente prestaties
  • Minpunten
  • schrijfsnelheid kan beter

De nieuwe controller, Link_A_Media Devices LM87800, gebruikt geen compressie om de schrijfsnelheden wat op te voeren. De snelheden ogen laag met 555 MB/s lezen en 370 MB/s schrijven, maar vergeet niet dat de schrijfsnelheid onder alle omstandigheden gelijk zal blijven.
Er zijn twee versies van de Neutron: een gewone en een GTX. De GTX gebruik toggle nand, wat iets sneller is dan gewoon flash. Beide modellen hebben uiteraard een sata3-aansluiting en zijn geschikt voor dunne notebooks, omdat de hoogte slechts 7 millimeter is.
De prijs van de 240 GB Neutron (circa € 199) is aan de pittige kant, aangezien de Vertex 4 voor minder weggaat en bijzonder goed presteert. Gelukkig doet de Neutron dat ook. Met name de leessnelheid is ronduit indrukwekkend: we meten 556 MB/s, precies wat Corsair belooft. Ook de schrijfsnelheid is goed: 373 MB/s.
Hoewel de Vertex 4 ietsje sneller is met schrijven, is de Neutron weer iets sneller met lezen. In PCMark wint de Neutron het van de Vertex 4 met 5274 punten tegenover 5175 punten. Het scheelt dus niet zoveel. Dat is ook niet gek, aangezien beide ssd’s met een controller werken die geen compressie toepast. De enige benchmark waarin de Vertex 4 echt wint van de Neutron, is AS SSD. Daar scoort de Neutron 804 punten en is de Vertex 4 10 procent sneller met 880 punten.
Corsair heeft een prima ssd met de Neutron: hij is zonder twijfel vlot en zeer consistent met de schrijfsnelheden. De grote concurrent, OCZ’s Vertex 4, is soms sneller, soms trager. Het is maar net wat je belangrijk vindt: snel lezen of snel(ler) schrijven. De Vertex’ prijs ligt ongeveer € 15 euro lager.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: Solid State Drive, SSD, corsairs