Corsair Neutron 240 GB

Zo vaak zien we het niet: een ssd met een nieuwe controller. Corsair heeft het gedaan met de Neutron. Deze heeft namelijk geen Marvell, Sandforce of Jmicron, maar een LM87800 van LAMD. We zijn natuurlijk bijzonder benieuwd hoe deze presteert!
Corsair heeft een prima ssd met de Neutron: hij is zonder twijfel vlot en zeer consistent met de schrijfsnelheden. Er is wel één grote concurrent: de Vertex 4. Die is soms sneller, soms trager. De prijs is ongeveer 15 euro lager dan die van de Corsair. Het is dus wat je belangrijk vindt: snel lezen of snel(ler) schrijven.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Snelle lezer
  • Consistente prestaties
  • Minpunten
  • Prijs
  • Schrijfsnelheid kan beter

De nieuwe controller komt bij Link_A_Media Devices vandaan. De LM87800 gebruikt geen compressie om de schrijfsnelheden wat op te voeren. Vandaar dat de snelheden op het oog laag liggen: 555 MB/s lezen en 370 MB/s schrijven, maar vergeet niet dat de schrijfsnelheid onder alle omstandigheden gelijk zal blijven.

Er zijn twee versies van de Neutron: een gewone en een GTX. De GTX gebruik toggle nand wat iets sneller is dan gewoon flash. Beide modellen hebben uiteraard een sata-3 aansluiting en zijn geschikt voor dunne notebooks, omdat de hoogte slechts 7mm is.

De prijs van de 240 GB Neutron is ongeveer 199 euro. Dat is aan de pittige kant, gezien het feit dat de Vertex 4 voor minder weggaat en bijzonder goed presteert. Gelukkig doet de Neutron dat ook. Met name de leessnelheid is ronduit indrukwekkend: we meten 556 MB/s; precies wat Corsair belooft. Ook de schrijfsnelheid is spot-on: 373 MB/s.

Hoewel de Vertex 4 ietsje sneller is met schrijven, is de Neutron weer iets sneller met lezen. Dat is dus haasje over. In PCMark wint de Neutron het van de Vertex 4 met 5274 punten tegenover 5175 punten. Het scheelt dus niet zoveel. Dat is ook niet gek, aangezien beide ssd’s met een controller werken die geen compressie toepast.

De enige benchmark waar de Vertex 4 echt wint van de Neutron is AS SSD. Daar scoort de Neutron 804 punten en de Vertex 4 880 punten. Dat is 10 procent sneller.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: Corsair, SSD, Opslag