abonneren

Buffalo Linkstation Pro Duo 2TB

Hoewel Buffalo in Nederland niet heel groot is, is het in Aziƫ wel een groot merk. Sterker nog: daar zijn ze vaak voorloper, als we Buffalo moeten geloven. Ze hebben een breed aanbod van netwerkproducten. Wij testen de Linkstation Pro Duo nas met twee keer 1TB in raid-0.
Score
60
  • Pluspunten
  • Vrij vlot
  • Klein
  • Minpunten
  • Beperkte mogelijkheden
  • Interface kan mooier

None

Buffalo zet een leuke nas neer met de Linkstation. De bouwkwaliteit is prima en de prestaties op niveau. De interface is wat suf, maar het doet wat het moet doen. Er zijn genoeg features, maar doorgewinterde concurrenten bieden echt aanzienlijk meer.

Buffalo levert de nas met twee schijven in raid-0. Dat levert wel lekker ruimte (en wat snelheid) op, maar is gewoonweg link. Een nas is doorgaans een apparaat waar foto’s, muziek, video’s en documenten op komen te staan. Mede als back-up. Dan moet u natuurlijk niet een raid-0 configuratie gebruiken. Zet de schijven lekker in mirror (raid-1) voor veiligheid.

Mini-nas

De bouwkwaliteit is, gezien de prijs – 279 euro inclusief schijven – prima. Opvallend is hoe klein de nas is. Een Synology dual bay, Netgear of bijvoorbeeld een Qnap is gewoon groter. Toch zit alles erop: we zien statuslampjes voor aan, uit, info en ‘function’ op het front. Achterop zit de gigabit lanpoort, een usb-poort voor data-overdracht en eventueel een printer. Ook zit er een schakelaar om de nas eventueel automatisch in-en uit te schakelen. Tenslotte een ‘function’-knopje. Nalezen leert ons dat het een back-up start.

Spartaanse Buffalo

De interface van de Linkstation Pro Duo is wat Spartaans. Het biedt zeker niet de prettige atmosfeer die een Qnap, Thecus of Synology heeft. Maar het is ook weer niet zo dat je dagelijks in de interface van je nas zit. Wel is de interface overzichtelijk en zit er alles op en aan, al mist Buffalo wel wat leuke functies die grote concurrenten bieden in de vorm van talloze plugins. Echter: de Linkstation biedt wel alle protocollen die je nodig hebt voor bestandsoverdracht. Inclusief active-directory of NT-domeinfuncties. Opvallend!

Buffalo heeft wel een paar extra’s. Denk aan uTorrent, via de Buffalo-portal toegang krijgen tot je bestanden, websites te hosten, en natuurlijk streamen (dlna, upnp). Ruim voldoende voor de meeste gebruikers.

De snelheid van de Linkstation is prima: wij zien gemiddeld zo’n 60 MB/s met grote bestanden (4 GB iso) en rond de 25 / 30 MB/s voor kleinere bestanden (mp3’s, foto’s). Wij hebben getest met de raid-0 configuratie die Buffalo levert.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: